Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Maks Maca - BBC Njuz  [ BBC ]

23. 07. 2024. 09:53   >>  12:26

Amerika: Policajac ubio ženu u njenoj kući, potvrđuje objavljeni snimak

Zamenik šerifa okruga optužen je za ubistvo i nedolično ponašanje, ali on sve optužbe negira.

Sonja Mesi, Ilinois
CBS

Policija američke države Ilinois objavila je snimak bezbednosne kamere u kojem se vidi kako je ubijena žena koja je pozvala broj za hitne slučajeve da bi prijavila da je provalnik u njenoj kući.

Zbog ubistva 36-godišnje Sonje Mesi početkom jula tokom proslave Dana nezavisnosti podignuta je krivična prijava protiv jednog od policajaca koji su se odazvali na njen poziv, a slučaj je osudio i predsednik Džozef Bajden.

Šon Grejson, zamenik šerifa okruga Sangamon, otpušten je i optužen za ubistvo i nedolično ponašanje, ali je on sve optužbe negirao.

Državna policija Ilinoisa je u ponedeljak, 22. jula objavila snimak u kojem se vidi kako policajci viču na Mesi, naređujući joj da spusti lonac vrele vode, sa uperenim pištoljima ka njoj.

Do incidenta je došlo u ranim jutarnjim satima 6. jula kada je Mesi pozvala policiju, kako bi prijavila provalnika u njenoj kući u Springfildu, 320 kilometara južno od Čikaga.

„Ne treba dolivati ulje na vatru", čuje se policajac Grejson na snimku, misleći na lonac na šporetu, koji Sonja Mesi potom sklanja.

Deluje da se njih dvoje smeju i šale oko lonca sa vrelom vodom, pre nego što ona dva puta izgovara: „Kažnjavam te u ime Isusa".

„Bolje nemoj ili se kunem Bogom da ću te upucati", odgovara joj Grejson.

Potom izvlači pištolj dok joj povišenim tonom naređuje da spusti lonac.

„U redu, izvinite", izgovara Mesi, pre nego što se sagne.

Pošto ju je upucao, Grejson pita partnera šta da rade, dodajući da nije želeo da bude poliven vrelom vodom.

Iz kancelarije državnog tužioca okruga Sangamon saopšteno je da Grejson nije imao osnovu da upotrebi silu nad 36-godišnjom ženom.

Bajden je rekao da mu je „slomljeno srce" zbog njene porodice.

„Sonja Mesi, voljena majka, prijateljica, ćerka i mlada Afroamerikanka, trebalo bi da je danas živa.

„Njena smrt podseća nas da se Afroamerikanci prečesto suočavaju sa strahom za sopstvenu bezbednost što nije slučaj sa mnogima od nas", rekao je Bajden.

Advokati porodice ubijene žene pohvalili su tužioce za brzo reagovanje protiv Grejsona.

„Snimak će uznemiriti Amerikance. Reagovanje policajca je bilo besmisleno, nepotrebno, neopravdano i neustavno", izjavio je advokat Bendžamin Kramp.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније