Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

23. 07. 2024. 07:42 >> 07:42

MJERE SE NE PRIMJENJUJU

Saharske vrućine u Podgorici, a radnici bez poštede

Dok većina građana u Podgorici, a i u ostalim gradovima Crne Gore posljednjih dana razmišlja kako da se zaštiti od sunca, građevinski radnici, poljoprivrednici i ulični prodavci izloženi su radu na pregrijanom asfaltu.

Ekstremne temperature ne jenjavaju, a pitanja se sama od sebe nameću, koja su prava radnika i da li neko obraća pažnju na njih.

Na sajtu Vlade juče je objavljen je Pravilnik o mjerama zaštite na radu na privremenim ili pokretnim gradiliština, a pitanje je koliko se u glavnom gradu isti poštuje, budući da svakodnevno možemo vidjeti radnike na gradilištima. 

U pravilniku, u koji je Portal RTCG imao uvid, stoji da radnici ne treba da rade pri ekstremno visokim spoljnim temperaturama kada je temperatura iznad 36 stepeni.

Radovi na otvorenom prostoru ne treba da se obavljaju, piše u pravilniku, ni pri nepovoljnim klimatskim, atmosferskim ili drugim uticajima, brzini vjetra većoj od 36 kilometara na sat, a ni pri ekstremno niskim spoljnim temperaturama, kada je temperatura ispod -15 stepeni. 

"Radovi na otvorenom prostoru izvode se uz posebna uputstva za bezbjedan rad na radnom mjestu i preporukama izdatim od strane organa državne uprave nadležnog za poslove zaštite na radu i organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja", piše u pravilniku koji je izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 

Nadalje u pravilniku se navodi da pogone na gradilištu, tesarske, stolarske, bravarske i druge radionice, po pravilu, treba smjestiti van opasnih zona na gradilištu.

Ako to nije moguće, treba predvidjeti i obezbijediti odgovarajuće mjere zaštite i zdravlja naradu zaposlenim koji rade u tim pogonima i radionicama.

"Ako su pogoni i radionice na gradilištu izrađeni u cjelini ili djelimično od zapaljivog materijala, treba da se na gradilištu preduzmu potrebne mjere za zaštitu od požara, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita i spašavanje", piše u pravilniku. 

Ističe se i da prije početka građevinskih radova, na gradilištu treba da budu obezbjeđeni higijensko-sanitarni uređaji, klozeti, umivaonici, instalacije za pijaću vodu, prostorije za boravak zaposlenih za vrijeme vremenskih nepogoda u toku rada i za sušenje mokre odjeće.

"Na gradilištu treba da budu preduzete potrebne mjere za pružanje prve pomoći i hitne intervencije pri povredama na radu, u skladu sa posebnim propisima", piše u pravilniku. 

Mjere zaštite i zdravlja na radu

Poslodavcima se preporučuje da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad.

Preporučuju se češće pauze uz obezbjeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka, a p ored sredstava i opreme lične zaštite na radu na otvorenom pri ekstremno visokim spoljnim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbijediti ljetnja odijela, kape i marame.

Radnici treba da nose laganu, svijetlu i komfornu odjeću od prirodnih materijala, da nose kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koje prekriva i vrat, ukoliko zaposleni nije obavezan da nosi sredstvo i opremu lične zaštite na radu za glavu.

Ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost.

Kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti, jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita.

Da bi se spriječila dehidracija važno je: unositi najmanje dva litra vode na dan; izbjegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju; unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode; praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama.

Preporučuje se i pravilna ishrana – izbjegavati tešku i obimnu hranu, jesti svježe voće i povrće; u ishrani koristiti svježe voće i povrće, mlječne proizvode sa niskim sadržajem masti i hljeb u manjim količinama.

Ne preporučuju se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisani šećer i zasićene masnoće i koristiti zaštitnu kremu za sunce i pružiti odgovarajuću prvu pomoć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније