Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

21. 07. 2024. 10:11   >>  12:11

Izbori u Americi 2024: „Primio sam metak u ime demokratije", izjavio Tramp

Trampove pristalice u velikom broju došle u Mičigen da ga podrže, nedelju dana posle atentata.

Tramp
REUTERS/Tom Brenner

Hiljade ljudi došlo je da pozdravi Donalda Trampa, republikanskog kandidata na američkim izborima u novembru, na mitingu u Mičigenu, a on im je sa bine rekao da je „primio metak u ime demokratije", misleći na prošlonedeljni atentat na njega na skupu u Pensilvaniji.

Bio je to prvi miting Trampa, i njegovog kandidata za budućeg potpredsednika SAD Džeja Dija Vensa, od atentata.

Njih dvojica jesu bili u Milvokiju gde je tokom prethodne nedelje održana konvencija Republikanske partije na kojoj su im potvrđene kandidature, ali ovo je bio njihov prvi miting kao „domaćini".

U prepunoj areni u Grand Rapidsu Tramp je rekao da su ga demokrate optužile da je „pretnja demokratiji" i poručio je spreman da „povrati Belu kuću", što je pozdravljeno ovacijama.

U toku je istraga o pucnjavi prošlog vikenda, zbog koje je Tramp ostao povređenog uveta, iako je veliki beli zavoj koji je nosio na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji zamenjen diskretnim flasterom boje mesa.

Tramp
REUTERS/Tom Brenner
Zmesto velikog belog zavoja, preko uva je sada bio flaster

Mnogi od prisutnih na mitingu u državi Mičigen, rekli su za BBC da ih pucnjava u Pensilvaniji, kada je ubijen gledalac, a još dvoje ranjeni, nije sprečila da dođu i pokažu podršku republikanskom predsedničkom kandidatu.

Neki su rekli da su došli upravo zato što se jeste dogodio atentat na Trampa.

Za razliku od tog mitinga, održanog u Batleru u Pensilvaniji, skup u Mičigenu organizovan je u zatvorenom prostoru, što je olakšalo bezbednosnim službenicima da pažljivo prate ko ulazi.

Tramp je rekao da ge je božanska intervencija spasila od ubistva.

„Stojim pred vama samo milošću svemogućeg Boga", rekao je.

Vendi i Stiv Apkot iz Klarkstona u Mičigenu bili su među hiljadama koji su vozili satima da ga vide, mnogi umireni pojačanim obezbeđenjem.

Tramp, pristalice Trampa
BBC
Vendi i Stiv Apkot kažu da su osetili obavezu da dođu i podrže Trampa

Par je rekao da ih je njihova 26-godišnja ćerka molila da ne idu na miting koji je organizovan dva sata od njihove kuće, plašeći se za njihovu bezbednost.

Ali kažu da su osetili obavezu da dođu posle pucnjave prošlog vikenda.

„Male su šanse da se to ponovi samo nedelju dana ili dan kasnije", rekla je Vendi Apkot.

Oni i mnogi drugi u Grand Rapidsu nosili su crvene kačkete ili kaubojske šešire sa natpisima Učinimo Ameriku ponovo velikom (što je predizborni slogan Trampove kampanje), a neki su imali majice ili kompletnu odeću nalik američkoj zastavi.

Prodavale su se i majice fotografijama Trampa odmah posle pucnjave u Pensilaviji sa uzdignutom pesnicom ili sada već čuvena slika iz policijske stanice u Atlanti gde je nakratko bio pritvoren prošle godine.

Lora Šulc je rekla da je razmišljala o vlastitoj bezbednosti pre nego što je odlučila da dođe na miting sa prijateljicom.

„Ne smete da dozvolite da vas strah zaustavi", rekla je.

Drugi na mitingu, među kojima i neki mladi, rekli su da ih je pokušaj ubistva podstakao da dođu u Mičigen.

Donald, 24-godišnjak iz Grand Rapidsa, rekao je da se ne plaši za vlastitu bezbednost, jer je bilo prisutno stotine policajaca, među kojima neki i na konjima.

Tramp, pristalice Trampa
BBC
Donald, 24-godišnjak, veliki je pristalica Trampa

Ali drugi kažu da su i dalje uplašeni za Trampa.

„Većinu Amerikanaca bi trebalo da zabrine to što on još nije bezbedan", rekla je Vendi Apkot.

„Mora da bude veoma oprezan", nadovezala se Lora Šulc.

Tramp, pristalice Trampa
BBC
Lora Šulc sa prijateljicom

Druge pristalice izrazile su ogorčenje prema američkoj tajnoj službi zbog incidenta prošle nedelje.

Agencija se suočila sa intenzivnim nadzorom nakon što je strelac Tomas Metju Kruks uspeo da nanišani Trampa u Pensilvaniji popevši se na krov zgrade u neposrednoj blizini bine odakle se Tramp obratio.

Pojedine pristalice Trampa su ukazale policiji na Tomasa Metjua Kruksa pre pucnjave, ali oni nisu reagovali.

Istražitelji još utvrđuju šta je bio motiv 20-godišnjeg naoružanog napadača koga su ubili agenti Tajne službe.

Od prošlog vikenda, bilo je nekoliko pretnji oboma predsedničkim kandidatima.

Policija u Jupiteru na Floridi uhapsila je u petak čoveka zbog navodnog objavljivanja pretnji Trampu na društvenim mrežama, dok je drugi muškarac sa Floride uhapšen nekoliko dana ranije zbog navodne pretnje predsedniku Džozefu Bajdenu.


Pogledajte video: Koliko je napadač bio blizu Trampa


Subotnji miting u Mičigenu bio je mnogo lakši za obezbeđivanje pošto je održan u zatvorenom prostoru, bili su postavljeni detektori na ulazima, a i policija i vojska su prethodno prečešljali celu arenu, rekao je bivši agent Tajne službe Džejson Rasel.

„Postavljen je i prilično značajan broj agenata na licu mesta", rekao je Rasel.

Ovo je bila jedna od nekoliko stanica u Trampovoj kampanji u državi koja bi mogla da bude jedna od ključnih u predsedničkoj trci, što pokazuju i ankete.

Skup je održan posle Republičke nacionalne konvencije u Viskonsinu, u Milvokiju, gde je Tramp zvanično prihvatio predsedničku nominaciju stranke i održao prvo javno obraćanje od pokušaja ubistva.

U međuvremenu, njegov verovatni protivkandidat na novembarskim izborima, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden morao je da pauzira kampanju nakon što je utvrđeno da ponovo ima kovid-19.

Bajden se dalje se opire sve glasnijim pozivima istaknutih članova Demokratske stranke da odustane od trke zabrinuti zbog njegovih godina, ali i fizičkih i mentalnih sposobnosti.

Tramp uglavnom nije komentarisao dramu među demokratama, ali je u subotu rekao publici da imaju „par problema".

„Oni ne znaju ko je njihov kandidat, a ne znamo ni mi", rekao je on.

U subotu je bivši lekar Bele kuće, dr Roni Džekson, objavio izjavu o zdravstvenom stanju Trampa nakon što ga je pregledao.

Dr Džekson je rekao da je metak stvorio ranu široku dva centimetra na Trampovom uhu koja se proteže do hrskavice i da počinje „ispravno da zaceljuje".

Nisu bili potrebni šavovi, dodao je.


Pogledajte video: Očevidac o atentatu na Trampa


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније