Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

21. 07. 2024. 10:56 >> 10:56
Čitaj mi:

upućeno 1.000 poziva

Izraelska vojska šalje prve naredbe za regrutaciju ultraortodoksnih Jevreja

Izraelska vojska je danas počela da šalje prvih 1.000 poziva na regrutaciju ultraortodoksnih Jevreja starosti od 18 do 26 godina, a planirano je da se ukupno pošalje 3.000 takvih naredbi.

Naredbe za regrutaciju su prva faza u procesu evaluacije i skrininga koje vojska sprovodi za nove regrute prije prijema u vojsku u narednoj godini.

U junu je Visoki sud Izraela presudio da ne postoji više nikakva legalna mogućnost da država ne regrutuje ultraortodoksne Jevreje, polaznike vjerskih škola u vojnu službu.

Vrhovna tužiteljka Gali Meharav-Biara je naredila da odmah počne proces regrutacije 3.000 takvih muškaraca za koje je vojska rekla da može da ih primi u preliminarnoj fazi, javljaju izraelski mediji.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je prije nekoliko dana dao instrukcije vojsci da danas počne da šalje pozive za regrutaciju i potom za dvije nedelje dodatnih 1.000.

Izraelska vojska nema iskustva sa regrutovanjem velikog broja ultraortodoksnih Jevreja odjednom i pokrenula je veb-sajt kako bi ta nastojanja prilagodila njihovom stilu života.

Vojska je saopštila da će među 3.000 onih kojima se šalju naredbe za regrutaciju biti zaposleni muškarci, studenti fakulteta i oni koji imaju vozačke dozvole, što se smatra pokazateljima da nisu redovni polaznici vjerskih škola.

U proteklim mjesecima se ispostavilo da će biti mnogo lakše regrutovati oženjene ultraortodoksne Jevreje, ali su oni manje pogodni da služe u borbenim jedinicama.

Proces regrutovanja traje obično dvije godine od prve naredbe, ali će se ubrzati za ultraortodoksne.

Vojsci je trenutno potrebno 10.000 novih vojnika, uglavnom za borbene jedinice, ali sada može da primi samo 3.000 ultraortodoksnih zbog njihovih socijalnih potreba, prenose izraelski mediji.

Oko 1.800 ultraortodoksnih se već regrutuje svake godine, a za narednu je planirano ukupno 4.800 i taj broj se povećava svake godine.

Istaknuti ultaortodoksni rabini su pozvali učenike vjerskih škola da ignorišu komunikaciju sa vojskom, a vjerske partije u vladajućoj koaliciji su zaprijetile da će je napustiti ako se ne usvoji zakon u izuzeću ultraortodoksnih od služenja vojnog roka.

Spor oko služenja vojske ultraortodoksnih je jedan od najvećih u Izraelu i, uprkos decenijskim nastojanjima vlade i pravosuđa, još nije postignuto rješenje.

Utraortodoksno vjersko i političko rukovodstvo se oštro protivi svakom nastojanju da se regrutuju njihovi mladi muškarci u zemlji u kojoj je služenje vojnog roka obavezno i za muškarce i za žene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније