Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

21. 07. 2024. 09:52 >> 09:55
Čitaj mi:

ŽIVKOVIĆ sa kvintom

Parlamentarna većina odaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti

Demokratska partija socijalista (DPS) uspješno je obavila reformski proces i novim rukovodstvom potvrdila da ima snagu i kredibilitet, što se potvrđuje rezultatima izbora na lokalnom nivou i trendom rasta podrške biračke javnosti, kazao je predsjednik te partije Danijel Živković u razgovoru sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ispred zemalja Kvinte, sagovornici su bili ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Njemačke Peter Felten, britanska ambasadorka Don Meken, ambasadorka Italije Andreina Marsela i ambasadorka Francuske An Mari Maske, dok je ispred Delegacije EU u Crnoj Gori sastanku prisustvovala Laura Zampeti, zamjenica šefa političkog sektora.

Učešće na sastanku su imali i potpredsjednici DPS-a: Ivan Vuković, Jevto Eraković, Aleksandra Vuković Kuč i Abaz Dizdarević, i šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

Danijel Živković je, zahvaljujući predstavnicima diplomatskog kora na prilici da se razmijene stavovi o ključnim elementima koji karakterišu aktuelne političke okolnosti, upoznao sa aktivnostima unutarpartijske reforme koja je u završnoj fazi i ocjenio da je DPS uspješno obavila reformski proces i novim rukovodstvom potvrdila da ima snagu i kredibilitet što se potvrđuje rezultatima izbora na lokalnom nivou i trendom rasta podrške biračke javnosti.

Takođe, podsjetio je na konstruktivnu ulogu DPS-a u opozicionim klupama i ponovio čvrstu opredjeljenost i posvećenost Partije očuvanju nacionalnih interesa Crne Gore i njenog evropskog kursa.

U tom pravcu, iz DPS-a dodaju da je  pozdravio dobijanje IBAR-a, ali i ukazao da to ne mijenja činjenicu da akteri parlamentarne većine u realnosti udaljavaju Crnu Goru od evropskog puta i evropskog sistema vrijednosti, što se ogleda u kontinuiranoj političkoj nestabilnosti unutar parlamentarne većine, urušavanju institucija sistema, pogotovo u oblasti pravosuđa i bezbjednosti, kao i konstantnom pokušaju mijenjanja građanskog karaktera crnogorskog društva.

Potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković je ponovio principijalan odnos DPS-a prema politikama koje su u funkciji emancipacije crnogorskog društva, multietničkoj demokratiji i evropskoj perspektivi Crne Gore. Takođe, govoreći o vladavini prava ukazao je na brojne konkretne primjere koji potvrđuju kršenje vladavine prava od strane političkih subjekata koji vrše vlast.

Andrija Nikolić je ukazao na brojne anomalije u radu Skupštine, posebno apostrofirajući ulogu predsjednika Vlade Crne Gore, koji uz podršku parlamentarne većine kontinuirano ignoriše ustavnu obavezu da podliježe parlamentarnom nadzoru.

Ambasadori su pozdravili konstruktivnu opozicionu ulogu DPS-a koja je podržala usvajanje zakonskih rješenja koja su bila preduslov za dobijanje IBAR-a. Takođe, predstavnici diplomatskog kora su naglasili presudnu važnost očuvanja inkluzivnog međupartijskog dijaloga i najšire političke podrške za ključne predstojeće reforme u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније