Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

L.V.

19. 10. 2024. 10:06 >> 10:16
Čitaj mi:

TRENER BUDUĆNOSTI U JUTARNJEM PROGRAMU RTCG

Žakelj: Derbi sa Zvezdom lakši za psihičku pripremu, ne odlučuje taktika nego želja i motivacija

Košarkaši Budućnost Volija vezali su četiri pobjede (po dvije u ABA ligi i Evrokupu) i s tom serijom, a prije svega sjajnom formom, dočekuju ekipu Crvene zvezde u ponedjeljak od 19 sati (prenos RTCG2). Tim povodom, gost jutarnjeg programa Javnog servisa, "Dobro jutro Crna Goro", bio je trener "plavo-bijelih" Andrej Žakelj.

Slovenački stručnjak ipak "spušta loptu", napomenuvši da je ovo tek početak sezone.

"To je tek početak, dobro smo krenuli u sezonu. Poslije onog produžetka protiv Gran Kanarije, imamo i dvije pobjede u Evrokupu. Neka pozitivna atmosfera, solidna forma za početak, ali to je tek početak. Trofeji se osvajaju na kraju, a ne u oktobru i novembru. Zato treba da budemo na zemlji i da smo strpljivi", kazao je Žakelj.

Budućnost je ove sezone poražena samo u dva meča, od Bešiktaša u Istanbulu i Gran Kanarije u Podgorici.

"Mislim da su Bešiktaš i Gran Kanarija favoriti za prvih šest u Evrokupu. Utakmica u Istanbulu nije bila realna, to je najlošija naša utakmica do sada. Protiv Gran Kanarije smo igrali dobro, znamo kako se završila, nekada treba malo sreće, malo pameti, ostalo mislim da je bilo kako treba."

Podgoričani su u ovom nizu imali situaciju da su u četiri utakmice imali četiri različita MVP-a.

"Drago mi je što je tako. Ovo je timski sport, svi igrači žele da daju poene i da se pobjeđuje. Na kraju, kada daš poene, a izgubiš, ne možeš biti zadovoljan. Zato insistiram i pokušavam da ih podsjetim da rade jedan za drugog. Na kraju, kad se pobjeđuje, oni su kvalitetniji, pa zato i ne gledam puno individualne statistike, već više timske", kazao je trener Budućnosti.

Aleksa Ilić, od ove sezone kapiten "plavo-bijelih", dobio je svoje minute.

"Ilić je sada u ovom periodu jedan od bitnijih, jer imamo probleme s povredama. On je uvijek tu da uđe umjesto nekog. Pametan je, odlično se snalazi na terenu."

Opšti utisak je da Budućnost odavno nije dovela nekog igrača koji je tako brzo "kliknuo" s timom kao što je to Rašid Sulaimon.

"Sulaimon je bio želja Budućnosti prije par godina, pratio sam ga i drago mi je što smo uspjeli da ga dovedemo. Kompletan je igrač, ne samo napadački, nego i u odbrani. Dobar je na lopti, svaku utakmicu ima od 3 do 6 asistencija, što je za njegovu poziciju mnogo."

Ekipa je odnedavno jača i za Alena Omića, pa se čini da je sada "gužva" na poziciji petice.

"Što se tiče Omića, reagovali smo jer se adaptacija Azubukija produžila, imao je i povredu, a prilagođavanje na stil evropske košarke traje."

Što se derbija sa Zvezdom tiče, Žakelj smatra da je ta utakmica psihički lakša nego prethodne.

"U Podgorici se uvijek očekuju derbiji. Za nas je utakmica sa Zvezdom lakša nego prethodne, pogotovo što se tiče psihičke pripreme. Zvezda je u dobrom ritmu, sinoć su poslije produžetka izgubili, ali igraju dobru košarku, agresivnu i brzu. Imaju širi roster - 15, 16 igrača koje rotiraju. Svi očekuju da će Zvezda biti umorna, ali ja mislim da dolaze spremni. Nisu dobro prošli prošle sezone, pa očekujem motivisanu Zvezdu."

Interesantno, i prošle sezone je beogradski tim gostovao nakon duplog kola, i to baš nakon utakmice sa Barselonom.

"Nisam to ni znao do sada. Mislim da smo prošle godine bili u dobroj formi u tom periodu. To je motivacija za nas trenere i igrače – igramo protiv Evroligaša, a tu taktika nije presudna koliko želja i motivacija."

Osvrnuo se Žakelj i na roster protivnika.

"Zvezda ima dva odlična centra – Bolomboja i Mitrovića, iskusni su. Na bekovima su igrači poput Teodosića, Dos Santosa, Milera Mekintajera, a tu je i Nedović, koji je sinoć malo lošije odigrao. Ova spoljna linija, u kombinaciji s ta dva visoka igrača, mislim da je dosta opasna."

Žakelj očekuje praznik košarke u Podgorici.

"Naravno, pozivam publiku – to je praznik košarke, evroligaš dolazi u Podgoricu. Imamo svoje šanse i želje, radujemo se ovoj utakmici. Sigurno će biti mnogo ljudi, biće i navijača Zvezde, što mi ne smeta. Uvijek volim da je što više ljudi. Siguran sam da će doći i navijači Budućnosti da nam pomognu."

Što se ABA lige tiče, Slovenac smatra da regionalno takmičenje nikad nije bilo jače. Pored trojke Budućnost, Crvena zvezda, Partizan, ima dosta neugodnih ekipa.

"Ove sezone je možda najjača ABA liga. Dubai je tu negdje, igraju samo ABA ligu, imaju nedjelju dana da se pripremaju i imaju dobar roster. Igokea, FMP, Cedevita Olimpija – ako se uigraju, tu smatram i Spartak iz Subotice."

Osvrnuo se i na crnogorske predstavnike.

"Mornar je imao neke probleme, kasno je počeo, još se traže. Sigurno će se boriti za opstanak, ali nadam se da uz neke pobjede mogu to da izbjegnu. Derbi je uvijek nezgodan protivnik – mlad tim, utreniran, brz, agresivan. Ako te uhvate na loš dan, kao Spartak i Zadar, mislim da Derbi ne treba da brine za opstanak, ali treba strpljenja, jer su mlad tim."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније