Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

Danilo Petrović

25. 06. 2024. 14:43 >> 18:00
Čitaj mi:

HOLANDIJA I AUSTRIJA ZA POL POZICIJU

Duel u Berlinu na godišnjicu najvećeg holandskog fudbalskog praznika

Ako negdje treba da pronađe dodatnu inspiraciju i motivaciju za igrače Ronald Kuman treba samo da vrati film 36 godina, da pogleda kalendar. Ili društvene mreže, ako ih koristi, pošto na svakom koraku "imamo memories", podsjećanje na najveći trenutak u istoriji holandskog fudbala i jedan od naljepših u istoriji ovog sporta uopšte.

Na 600 kilometara od stadiona u Berlinu na kom će se Holanđani danas sastati sa Austrijom u posljednjem kolu grupe D ovog Eura, prije 36 godina u Minhenu, Holandija je došla do najvećeg podviga u svojoj bogatoj istoriji – Evropske krune na koju je dijamant stavio Marko Van Basten, jednim od najljepšim golovima ikada! A pehar su podiglia i braća Kuman, Ronald selektor i Ervin njegov pomoćnik.

Volej „labuda iz Utrehta“ odveo je Mihelsovu zlatnu generaciju do krova Evrope, do kog je došla pobjedom na Sovjetskim savezom Valerija Lobanovskog 2:0, jedine selekcije koja je Oranju nanijela poraz tokom ekspedicije na pehar na jedinom Evropskom prvenstvu u Njemačkoj do ovogodišnjeg.

Deset godina prije toga Holandija i Austrija igrale su svoj prvi meč na velikom fudbalskom takmičenju na Mundijalu u Argentini, na kom su lale kao jedni drugi put zaredom gubile od domaćina Svjetskog prvenstva.

Sa Ernstom Hapelom na klupi, po kom nosi ime najveći austrijski stadion, Holandija je u drugoj fazi šampionata deklasirala Austriju 5:1, upravo selekciju koju je legenda iz Beča vodila pred smrt 1992.

I od tada se čekalo na duel ovih selekcija na velikom takmičenju do prošlog Eura na kom su upravo zajedno igrali u gripi i zajedno prošle dalje sa vodeća dva mjesta, da bi ispale na narednom koraku. Austrija nakon dobre partije sa budućim prvakom, Italijom, Holandija nakon šoka sa Češkom, 2:0.

U tom meču, prije nešto više od tri godine, u Amsterdamu, komotnih 2:0, golovima Depaja i Damfriza, i danas nosilaca u satavu Holandije, koja je pokazala defanzivnu čvrstinu u Njemačkoj i bila na nivou u meču sa Francuskom, jedinom 0:0 na turniru do sada, kojim su trikolori u grupi obezbijedili nokaut fazu, Poljsku eliminisali a Austriji ostavili veliku priliku da se nađe među top 16.

A čini se da je to Rangnikova selekcija zaslužila, ne samo zbog sjajnog presing fudbala u duelu sa Poljskom koji je dobila 3:1, već i hrabrom igrom sa Francuskom, od koje je izgubila auto golom Vebera.

Moguće je da se Veber vrati u startnu postavu Austrije, jer je njegova zamjena i strijelac protiv Poljaka, Trauner doživio povredu i upitan je čak i za osminu finala, a pod pritiskom žutog kartona uz Vebera su još šestorica, uključujući Arnautovića i Baumgarntera, strijelce protiv Poljske.

Na drugoj strani Kumana povrede brinu još od prije početka Eura, a pitanje je da li će priliku za debi dobiti Zirkze u timu u koji je jedva upao nakon povrede Kopmajnersa, iako je bio Holanđanin sa možda najboljom sezonom u Evropi.

Holandija je sigurno makar među najboljim trećeplasiranim, što bi i Austriji donio remi u Berlinu, u kom su nakon pobjede nad Poljacima igrači dobili odmor a neki se i okupali u lokalnom jezeru Šlahtanze.

To potvrđuje opšti utisak o sjajnom duhu u ekipi, koji je uz atraktivan fudbal punog ritma glavna karakteristika Austrije od dolaska Rangnika na klupu. Zahvaljujući tome Austrijanci su na pragu drugog plasmana u nokaut fazu zaredom, ali i u istoriji šampionata Evrope.

Na drugoj strani, Holandija nije baš blistala u mečevima sa velikim timovima sve do duela sa Francuskom, od koje je oba puta gubila u grupi kvalifikacija. Austrija će biti pravi test za Van Dajka i saigrače, a poprilično direktan stil fudbala na obje strane obećava zanimljiv meč.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније