Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

14. 09. 2024. 18:54 >> 18:54
Čitaj mi:

PROTIV SUBVeNCIJA ZA FOSILNA GORIVA

Ekološki aktivisti blokirali auto-put u Hagu

Ekološki aktivisti blokirali su u subotu autoput A12 u sklopu jednog od najnovijih protesta, organizovanih protiv državnih subvencija za fosilna goriva. Uz slabi nadzor policije, koja je u štrajku, oko podneva je oko 500 aktivista prodefilovalo auto-putem koji vodi prema središtu Haga i sjedištu holandske vlade.

Uz pratnju bubnjeva demonstranti su uzvikivali „Okeani se dižu, a i mi“. Isticali su transparente na kojima je pisalo: „Akcija odmah“ i „Stop subvencijama za fosilna goriva“.

Neki od demonstranata sa sobom su donijeli i stolice za kampovanje i postavili šatore da bi pokazali da planiraju da tu prespavaju.

Prošle je godine je u vladinom saopštenju procijenjeno da fabrike dobijaju više od 39 milijardi eura subvencija za fosilna goriva, uglavnom u obliku poreznih olakšica.

Grupa koja već godinama djeluje pod nazivom Extinction Rebellion (ER) obećala je da će nastaviti s protestima sve dok vlada ne ukine subvencije.

Više od desetak protesta koje je dosad organizovala grupa održalo se tokom prošle godine na istoj lokaciji, na autoputu A12.

Ranije su vlasti nasilno odande odnosile demonstrante, nakon nekoliko sati, i privodile one koji su se oglušivali o naredbe da se raziđu.

No s obzirom da je većina policajaca u subotu u štrajku zbog spora u vezi sa penzijama, nije jasno koliko će trajati protest.

Grad Hag je saopštio da je zabranjeno blokirati auto-put i da demonstranti treba da se premjeste na obližnje polje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније