Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Plivanje

31. 07. 2024. 18:03 >> 18:19

Od 20.30

Centralni dan plivanja na RTCG2

Prva sedmica na Ol uvijek je u znaku plivanja, gledamo svake večeri vanvremenske duele u prajm tajmu, neki od njih unaprijed su proglašeni epskim, a predstojeće veče nameće se kao epicentralno. Naime, ovaj put nije osam, vec devet plivačkih dana, čak tri posljednja prepliću se sa atletikom, pa će za vikend čak i počinjati u 18.30 da se ne bi sudarili sa sprinterima na 100 metara na velikom stadionu.

Tako da ova peta noć (tačno sredina takmičenja) apsorbuje svu moguću pažnju, trajaće daleko najduže (sve do 22.50), imaće što nikad ranije nije bio slučaj finala na 100 metara kraul i u ženskoj i u muškoj konkurenciji!

Žene na početku (20.30), muškarci na kraju (22.40). Evo ukratko što nas očekuje.

Dakle, u 20.30 veliki obračun na 100 kraul žene, svjetska šampionka 2023 Moli O'Kalahan želi da poveže to zlato sa onim briljantnim na 200 kraul gdje je pobijedila arhi rivalku Titmus. Velike prepreke su joj super brza Sioban Hogi iz Hong Konga i jedna od najvećih svih vremena, svjetska rekorderka Sara Sjostrom.

Odmah u 20.37 slijedi finale 200 leptir muškarci, apsolutni vladar Kristof Milak imaće izazov u domaćem fenomenu Leonu Maršanu, najsvestranijem plivaču današnjice. Publika će pretvoriti Akvatik Centar u grotlo.

Nakon toga dolaze polufinala 200 leptir žene, već u prvom vidjećemo evropsku šampionku Lanu Pudar iz BiH koja je bila četvrta u Fukuoki, u njenoj grupi je sjajna Rigan Smit koja je izgubila za dlaku veliko finale na 100 leđno od Kejli Mek Kion i ovdje traži zlato, kao i najsvestranija plivačica planete Samer Mekintos, već zlatna na 400 mješovito i srebrna na 400 kraul. U drugom polufinalu biće svjetska rekorderka Zang iz Kine.

Potom, u 21.13 najduža trka, finale 1500 žene. Keti Ledecki drži čak 28 najbržih vremena u istoriji ove discipline i pliva sama sa sobom, za srebro bi trebalo da je Italijanka Kvadarela ili domaća Kipricnjikova.

Slijede polufinala na 200 leđno muškarci, vidjećemo sjajnog Italijana Čekona koji je osvojio na 100 leđno, ali ovdje nije toliko moćan. Jutros je najbrži u kvalifikacijama bio Švajcarac Mitjulov, a nakon njega zlatnoysa 400 kraul Njemac Mertens, pa legendarni Amerikanac Marfi.

Onda i polufinala 200 prsno žene gdje ćemo u drugoj trci vidjeti zlatnu sa 100 Tatjanu Smit, njenu veliku rivalku Lili King, srebrnu sa 100 Irkinju Mek Seri kao i preporođenu Kejt Daglas iz SAD.

U finišu još dva velika finala. Na 200 prsno muškarci po onom što smo sinoć vidjeli León Maršan je spreman za novo zlato i trebalo bi da se već dovoljno odmorio od finala na 200 leptir. Najavljen je i njegov vatreni navijač, predsjednik Makron.

Totalni prasak je u 22.40, finale 100 kraul muškarci. Svjetski rekorder (od sinoć i olimpijski) Pan Žanle možda i ugrozi magičnih 46.80, ali tu je i zlatni sa 200 kraul David Popovići da proba da ga šokira u još jednom epskom okršaju, a Australijanac Čelmers ih sigurno neće samo gledati.

Možda se pomjere granice, možda se večeras i sruši taj tabu svjetskog rekorda koji jos čekamo. Svakako, biće noć za dugo pamćenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније