Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Individualni sportovi

N. N.

31. 07. 2024. 23:05 >> 23:05

pala i tri olimpijska rekorda

Noć za pamćenje - svjetski rekord Pana i Maršanov podvig

Posljednji dan jula 2024. godine će dovijeka pamtiti Leon Maršan, svi njegovi navijači koji su u "La Defans areni" uživo gledali kako obara dva olimpijska rekorda i osvaja dva zlata, ali i Kinezi zbog nestvarnog podviga Džanlea Pana.

Pan je na Svjetskom prvenstvu u Dohi postavio svjetski rekord, ali je večeras pomjerio granicu snova za čak 40 stotinki! Jedan od petorice plivača koji su u istoriji preplivali dvije dužine bazena za manje od 47 sekundi je slavio u vremenu 46,40.

Srebro je pripalo Australijancu Kajlu Čalmersu (47,48), ispred Davida Popovićija iz Rumunije (47,49).

Maršan je u drugom finalu večeri priredio iznenađenje, jer je savladao velikog favorita Krištofa Milaka na 200 leptir. Mađar je vodio od starta, na 50 metara ispred cilja imao 72 stotinke prednosti nad Francuzem, ali ga je Maršan nošen fenomenalnom podrškom sa tribina pretekao i slavio u vremenu 1:51,21.

Milak je bio drugi sa 54 stotinke zaostatka, bronza je pripala Kanađaninu Ilji Harunu (+ 1,59).

Momak iz Tuluza je brzo nakon izlaska iz bazena završio na pobjedničkom postolju, slušao "Marseljezu" koja je intonirana u njegovu čast, ali nije imao mnogo vremena za slavlje.

Morao je opet u bazen i kompletirao noć za pamćenje, jer je za manje od dva sata oborio dva olimpijska rekorda i osvojio dva zlata.

Na 200 metara prsnim stilom je slavio u vremenu 2:05,85, ispred Australijanca Zeka Stableti-Kuka (+ 0,94) i Holanđanina Kaspara Korboa (+ 2,05).

Malo mu je nedostajalo da obori i svjetski rekord, ali je ostao 37 stotinki iza rezultata Haijanga Ćina iz Fukuoke prošle godine.

Keti Ledecki osvojila je zlato na 1.500 metara slobodnim stilom. Američka plivačica je oborila svoj olimpijski rekord i slavila u vremenu 15:30,02. Srebro je osvojila domaća uzdanica, naturalizovana Anastasija Kirpičnikova (+ 10,33), bronza je pripala Njemici Izabel Goze (+ 11,14).

Na 100 metara slobodno zlato je završilo na grudima legendarne Šveđanke Sara Sjostrom (52,16). Druga je bila Tori Hask iz SAD, a bronzana Šioban Hogi iz Hong Konga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније