Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

22. 07. 2024. 10:31 >> 13:15
Čitaj mi:

Felps uoči OI: Mogao bih opet da osvojim zlato 2028.

Majkl Felps je gostovao u vikend šou ESPN-a nekoliko dana pred OI, gdje će biti prisutan kao komentator NBC-a za plivanje već od subote. Bila je to prilika da najavi šanse američke selekcije, ali i za mnoge druge teme, uključujući listu zvijezda 21.vijeka upravo ESPN-a.

Ova slika je od prije tacno 365 dana, 23.jula prošle godine, prvi dan SP u Fukuoki, Francuz Leon Maršan je srušio posljednji rekord Felpsa, na 400 mješovito i na neki način okončao njegovu blistavu eru. Ovo je momenat sa podijuma, ali jeza je bila ranije, Felps je i ovdje bio kao komentator i uživo je zaista navijao za Maršana, prenoseći ovaj podvig uživo, odjednom mi se pojavljuje u kadru Felps koji ustaje sa pozicije i aplaudira. Kako ovo sad djeluje davno jer u međuvremenu je održano u februaru još jedno SP u Kataru, a već stiže Pariz.

Plivanje neminovno ide naprijed munjevito, vrijeme guta i najveće šampione, tako su pali i svi rekordi njega koji je čak 56 puta obarao svjetske límite. Pored svih rekorda i svih svjetskih medalja Felpsa grandioznim čini prije svega Peking 2008 sa osam zlata kao unikatni podvig i bilans od 28 olimpijskih medalja, čak još više 23 zlatne medalje, jer to je duplo više od sljedećeg sportiste ikada, neoborivo vijekovima.

Nakon sto je analizirao disciplinu po disciplinu Felps je upitan da li bi bio u stanju da se vrati i bori sa ovim mladićima. On je rekao da ga je prije neki dan to pitao i njegov četvorogodišnji sin Meverik. Odgovorio mu je da bi i da čak misli da bi mogao i dalje da osvoji zlato, ali ne sada u Parizu već za četiri godine u Los Anđelesu, jer mu toliko treba da se spremi. Ali da to znači da bi ga vrlo rijetko gledao sad kad krene u školu.

Nije mu se svidio odgovor i razgovor je tu završen. Na pitanje da li zna u kojoj disciplini bi to bilo Felps je odmah odgovorio 200 mješovito, jer kaže da je on prije osam godina u Riju plivao brže nego svi asovi danas. I to je istina, on je u Riju deklasirao vječnog rivala Lohtija sa 1:54.66, dok je upravo glavni favorit u Parizu Maršan u Fukuoki prošle godine slavio sa 1:54.82. Felps je čak osam puta obarao svjetski rekord u ovoj disciplini, ali očito nije sada njegov vlasnik, međutim nije ni neko od novih.

Rekord drži upravo Rajan Lohti, na SP u Šangaju 2011 osvojio je zlato sa 1:54.00, a Felps mu je do kraja bio veliki rival u toj trci i zavrsio sa 1:54.11 odmah iza njega. Tada smo bili u čudu, jer bio je to prvi rekord nakon ukidanja super kostima, izgledalo je da za ove supermene prepreke ne postoje, i da će ga ubrzo još rušiti. Pogotovo Felps koji u Šangaju nije bio na vrhuncu spreme, a za godinu je dolazio London 2012. Međutim, evo 13 godina taj rekord opstaje, što je rijetkost u plivanju. Ova disciplina je dovoljno kratka, a sadrži sva četiri stila, i Felps je ubijeđen da bi sa svojom enormnom klasom mogao za četiri godine da ponovo pliva 1:54 iako bi imao 43 godine, a vidi da današnji asovi to ne uspjevaju.

A kad su ga pitali za prvo mjesto na listi sportista 21.vijeka ESPN-a rekao je da je to nevjerovatno.

"Vec je ogromna čast biti u društvu sa ikonama kao sto su Mesi, Lebron, Jusein, Serena, Federer, Tajger, Brejdi i Kobi, a biti čak na prvom mjestu je i za mene zapanjujuce, hvala"...

Inače, Felps je na vrhu ispred Serene Vilijams, Mesija i Lebrona, dok je Federer šesti, ispred Đokovica (11) i Nadala (12) koji su po svim rezultatima bolji od njega.

Felps je iskazao vjeru da će SAD biti opet bolje od Australije, a pogotovo u tim krucijalnim štafetnim trkama. On je bio čuven po timskom duhu, još kao tinejdžer u Atini 2004 se povukao iz štafete 4 puta 100 mješovito, iako je već tada jurio rekord sedam zlata Marka Špica. Pošto na trajalsima nije bio prvi ni na 100 kraul ni na 100 leptir prepustio je to svojim kolegama Lizaku i Krokeru rekavši "došli smo ovdje kao tim i vraticemo se kao tim". Iako je u samoj Atini uzeo Krokeru zlato na 100 leptir i bilo je jasno da zaslužuje. A u Pekingu 2008 za životno remek djelo od osam zlata trebali su mu ti isti drugovi u štafetama.

Kako ih je samo u transu bodrio na 4 puta 100 kraul jer tu se znalo da je teško, i Lizak je uspio u posljednjoj izmjeni obići tadašnje rekordere Salivena i Bernara (Australija i Francuska) pa je najteža prepreka preskočena. A posljednjeg dana na 4 puta 100 mješovito opet je visilo u završnoj kraul dionici i opet je Lizak prešao Salivena u finišu, pa mu Felps i dan danas plaća pice i kolače kao sto je tada obećao..

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније