Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stadioni

11. 06. 2024. 18:11 >> 18:11
Čitaj mi:

BERLIN

Olimpijski stadion

Kada se pomene termin Olimpijski stadion, prva asocijacija nije Atina nego Berlin, i to valjda govori dovoljno kakav status ima kultna građevina u Njemačkoj.

Sve je trebalo da počne davne 1912. godine kada je Berlin odabran od strane Olimpijskog komiteta za domaćina Olimpijskih igara 1916. godine. Već tada je planirano da na poziciji hipodroma nikne stadion koji će moći da odgovori potrebama takvog sportskog događaja, ali kako je 1914. godine počeo Prvi svjetski rat, igre su odložene.

Odmah nakon rata, Njemačka je krenula u pravljenje sporskte akademije i Njemačkog sportskog foruma, a braći Marš, Verneru i Valteru je posvećeno da naprave sportski kompleks na koji bi mogli da se odigravaju manifestacije.

Njemačkoj je dodijeljeno da organizuje OI 1936. godine, ali u međuvremenu je na vlast došla i ozloglašena Nacistička partija koja je Igre htjela da iskoristi za promociju tzv "njemačke nadmoći".

Na projekat braće Marš nadovezao se ozloglašeno Alber Šper, čovjek iz samog vrha Nacističke partije, arhitekta po zanimanju, i jedan od ljudi od najvećeg povjerenja Adolfa Hitlera. On je unio promjene, koje bi zadovoljile prvog čovjeka zemlje.

Na kraju, te Olimpijske igre krasiće vjerovatno i jedan od najvećih sportskih momenata u životu, trijumf tamnopuotog Amerikanca Džesija Ovensa u trci na 100 metara. Njemačka danas u borbi protiv svoje nacističke prošlosti dio oko stadiona zove Alejom Džesija Ovensa kao omaž olimpijkim prvaku.

Dugo vremena nakon Drugog svjetskog rata u Njemačkoj je trajala debata šta uraditi sa stadionom. Neke je podsjećao na ružnu prošlost, dok su drugi zagovarali da je on iste istorijske važnosti kao Koloseum u Rimu.

Od tada je prošao dva renoviranja, i dalje je jedna od najljepših i najoriginalnijih arhitektonskih izdanja na svijetu.

Na njemu je igrano finale Mundijala 2006. godine, u kojem je Italija dobila Francusku. Barselona je 2015. godine osvojila Ligu šampiona u pobjedi nad Juventusom 3:1.

Olimpijski stadion je i ove godine dobio organizaciju finala Evropskog prvenstva.

U svrhe koncerta, nema tog velikog imena iz vjetske industije da nije nastupalo na njemu, od Rongostonsa, preko Majkl Džeksona, Gans en Rouzisa, MAdone, U2, Metalike, a dvije godine zaredom na njemu je organizovan i svjetski muzički festival Lolopoluca (2018. i 2019. godine).

Sve utakmice koje se igraju na Olimpijskom stadionu:

15. juna od 18 h: Španija-Hrvatska

21. juna od 18 h: Poljska-Austrija

25. juna od 18 h: Holandija-Austrija

29. juna od 18 h: Osmina finala

6. jula od 21 h: Četvrtfinale

14. jula od 21 h: Finale

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније