Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Libertas ]

21. 08. 2024. 13:53 >> 13:53

EUROPOL

Ilegalno preko granice za 6.000 eura

Osmoro navodnih pripadnika kriminalne organizacije, koja je osumnjičena za krijumčarenje migranata u Evropu, uhapšeno je u Bugarskoj. Četvorica uhapšenih već su identifikovani kao vođe u kriminalnim aktivnostima. Grupa je naplaćivala do 6.000 eura po osobi i prokrijumčarila više od 130 ljudi iz Turske u Bugarsku, a zatim na druge evropske destinacije.

To je danas saopšteno iz Europola, koji je podržao akciju bugarske, rumunske i moldavske policije.

“U bugarskom gradu Plovdiv izvršena je racija na ukupno 15 lokacija. Zaplijenjeno je 13 mobilnih telefona, oružje i municija, kao i dokumenta za vozila, koja se dovode u vezu sa krijumčarenjem migranata u Bugarskoj”, piše u današnjem saopštenju Europola.

Akcija je, navode, sprovedena u okviru regionalne operativne grupe sa sjedištem u Sofiji, koju koordinira Europol, a koja se fokusira na kriminalne mreže koje krijumčare migrante iz Turske, preko Bugarske, ka Zapadnoj Evropi.

“Vođe u krijumčarenju bili su državljani Sirije i Jordana, koji bi koordinirali kriminalne aktivnosti sa drugim krijumčarima u Turskoj i duž zapadnobalkanske rute. Bugarski državljani su bili odgovorni za logistiku, odnosno pronalaženje i kupovinu automobila za prevoz migranata i njihovo registrovanje na imena drugih lica u zamjenu za malu sumu novca. Kriminalna organizacija bi koristila moldavske vozače regrutovane preko interneta”, navode iz Europola.

Od aprila ove godine, piše u saopštenju, registrovano je 17 slučajeva krijumčarenja migranata povezanih sa uhapšenom kriminalnom grupom.

“Jedan od glavnih vođa je već bio poznat organima za sprovođenje zakona jer je ranije bio pod istragom zbog krijumčarenja migranata u Austriji i Hrvatskoj”, ukazali su iz Europola.

Migranti bi, utvrdili su istražitelji, pješke prelazili granicu između Turske i Bugarske, koristeći usluge vodiča koje su obezbjeđivali organizatori u Turskoj.

“Nakon što bi prešli granicu, dočekali bi ih moldavski vozači koji bi ih prevezli do bugarsko-srpske ili bugarsko-rumunske granice. Vozači su komunicirali sa drugim članovima kriminalne grupe koristeći mobilne aplikacije sa porukama koje nestaju. Dobijali bi 100 eura po prevezenoj osobi, u prosjeku između 700 i 1.000 eura po putovanju”, navode iz Europola.

Migranti su plaćali oko 6.000 eura za krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu, a više od 4.000 eura za transport u Srbiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније