Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

21. 08. 2024. 14:19 >> 14:19
Čitaj mi:

Inženjeri i VSS kadar EPCG-Željezara

"Neistina da je iko zabranio ulaz potencijalnim investitorima, ministar da se uključi u rješavanje problema"

Inženjeri i VSS kadar EPCG-Željezara Nikšić reagovali su nakon današnje ostavke Nevenke Janković na mjesto izvršne direktorice EPCG Željezara Nikšić, pozivajući resornog ministra da se uključi u rešavanje problema u toj kompaniji.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno: 

"Povodom Vaše izjave koju ste plasirali u javnost imamo moralnu obavezu da se oglasimo u ime inženjerskog i VSS kadra, a sve vezano za neistine koje ste iznijeli na našu sreću kao već bivša Izvršna direktorica zajedno s našim „partijskim“ Odborom direktora želimo da saopštimo sledeće:

Kao prvo neistina je i moramo da demantujemo da je bilo ko od Izvršnog odbora sindikata i radnika, pa ni mi i VSS kadar zabranio ulazak potencijalnim investitorima. Imali ste potpunu slobodu da u bilo kom momentu mogu ući u krug fabrike, što su je oni i činili i na svu sreću nisu našli ništa nama. Zašto niste na naš zahtjev više puta predhodno nadležne zvali i inspekciju i komisiju sa dolaskom gospodina Šamiza i objasnili nam status svega što je on našao, nama i inspektorima.

Dolaskom na mjesto Izvršnog direktora Željezare niste se udostojili da se predstavite ni obratite nama inženjerskom kadru sa kojim ste sarađivali najviše od 3 mjeseca (što govori i o vašem profesionalnost), već ste se čitavo vrijeme krili iza radnika njima pričali bajke.

Vi dobro znate da ste na mjesto direktora odabrani prije završetka konkursa, ali to ostavljamo Vama i tadašnjem Odboru direktora da objasne crnogorskoj javnosti. I molimo Vas nemojte obmanjivati javnost, dobro znate da ste od predstavnika radnika dobili najmanje bodova. I da nije glasao za Vas jer nije ni bilo preglašavanja kako je trebalo da bude. Na prvom sastanku sa OD ste izjavili da ne želite da se sastajete sa menadžerima i inženjerima ove fabrike. Mi smo i ovo prihvatili jer smo mislili da imate „fantastičan“ biznis plan koji će ovu fabriku napokon dovesti na zelene grane.

Čitavo vrijeme radimo bez biznis plana, bukvalno sve izmišljamo u hodu zajedno sa našim radnicima koji su pristali da rade sve poslove iako nijesu obučeni za to. Za sve poslove koje sad obavljaju su potrebni radni nalozi, jer sve što sada radimo je mimo zakona, ali naši radnici zbog same fabrike to nijesu tražili i sve su bez pogovora radili, samo da bi se očuvala fabrika.

Ako ste imali tako dobar biznis plan zašto ste u maju mjesecu napravili takvo katastrofalno sistematizaciju gdje skoro nijedno radno mjesto nije odgovaralo stvarnom stanju na terenu. Bez obzira što su svi radnici su obavljali sve poslove redali i zato nas vrijeđa vaše saopštenje da smo mi huligani i da opstruiramo poslovne procese. Sindikat nikada od Vas nije tražio ništa, samo biznis plan i sistematizaciju na osnovu biznis plana. Mi u vezi biznis plana nijesmo imali nikada, ako uopšte i postoji.

A sad da pričamo malo o finansijama koje su i najbitnije. Kada ste Vi došli na čelo ove kompanije dug je bio oko 700 hiljada sa porezima i doprinosima i dug prema dobavljačima, a sad je oko 1 milion i 900 hiljada, dajte sve na uvid. Kažete da ste isplaćivali plate? Ali problem je što Vi ne razlikujete neto od bruto zarade, jer nijeste plaćali nijedan mjesec poreze i doprinose i zato je naš dug toliki. Ali kako da Vi to znate kad ste pozivali radnike da ih pitate šta je ovo je 21% na sve fakture? Na Vašu sreću sad ste naučili šta znači pdv.

I takođe svi znamo da zataškavate mobing u fabrici prema jednoj našoj koleginici, ali naravno i to Vam je naređeno.

I koliko Vi govorite istinu vezanu za sindikat govori činjenica da ste za v.d. izvršnog direktora predložili jednog od prvih saradnika našeg prethodnog sindikalista i čovjeka koji je u Izvršni odbor sindikata. To dovoljno govori o svemu.

Još jednom molimo resornog ministra da se uključi u rešavanje problema u Željezari jer nam je potreban, a vidjeli smo kako su „ovi“ do sada rešavali probleme.

Imali smo još štošta da napišemo, ali ovo je sve dovoljno da čitava crnogorska javnost vidi da ste Vi bili pogrešna osoba na pogrešno mjesto, da ničim ovo mjesto nijeste zaslužili.

I na samom kraju moramo da se složimo sa našim predsjednikom sindikata da posle takvih ljudskih veličina kao što su Banjo Bulajić i Andrija Mijuskovic, Željezara je spala na takve grane da Vi budete Izvršni direktor", zaključili su u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније