Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Tanjug ]

21. 08. 2024. 11:31 >> 11:31
Čitaj mi:

"porodica na prvom mjestu"

Finski premijer propustio evropski samit zbog godišnjeg odmora

Finski premijer Peteri Orpo, čija je odluka da zbog porodičnog odmora odsustvuje sa samita Evropske političke zajednice u julu izazvala kritike rivalskih političara, rekao je bi ponovo učinio isto.

“Ja stavljam porodicu na prvo mjesto”, kazao je Orpo tokom pres konferencije, prenosi Politiko.

Orpo, iz redova Nacionalne koalicione partije desnog centra, tek sada se oglasio povodom bure koju je u Helsinkiju izazvao njegov godišnji odmor.

“Ovaj posao je zahtjevan. On je takođe pun izazova i za moju porodicu i voljene. Činjenica da smo mogli da budemo zajedno bila je vrijedna toga, ponovo bih doneo istu odluku”, kazao je on, ne izvinjavajući se zbog svog poteza.

Umjesto Orpa, samitu u julu prisustvovao je predsjednik Finske Aleksandar Stub koga je britanski premijer Kir Starmer srdačno dočekao u palati Blenam u Oksfordširu.

Prema mišljenju opozicionih poslanika iz Socijaldemokratske partije, Stubovo učešće na samitu predstavljalo je “čudnu anomaliju” i bilo je suprotno duhu ustava, jer je, kako su naveli, Finsku ranije na sličnim evropskim sastancima predstavljao premijer.

Orpo se suočio sa kritikama i zbog toga što nije odmah javno iznio razloge za svoje odsustvo sa samita.

Odgovarajući na kritike, premijer je kazao da je mislio da je dovoljno da se kaže da su porodični razlozi u pitanju jer je to i ovog puta bio slučaj. Kako je naveo, Stubovo prisustvo na samitu nije predstavljalo problem, pošto je, prema premijerovim riječima, to ranije dogovoreno sa zvaničnicima i organizatorima sastanka.

„Taj sastanak je bio fokusiran na spoljnu i bezbjednosnu politiku, tako da je bilo sasvim prirodno da predsjednik republike učestvuje na njemu”, objasnio je Orpo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније