Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Tanjug ]

21. 08. 2024. 13:40 >> 13:36
Čitaj mi:

dozvola stupila na snagu danas

Švedska izdala dozvolu za odstrijel 20 odsto populacije mrkog medvjeda

Švedska je izdala dozvolu za odstrijel 20 odsto populacije mrkog medvjeda u zemlji na godišnjem nivou, a ta dozvola stupa na snagu danas, uprkos zabrinutosti ekologa.

Zvaničnici su izdali dozvolu za lov nešto manje od 500 jedinki i time će se populacija ovih medvjeda u Švedskoj smanjiti na približno 2.000, što predstavlja pad od 40 odsto u odnosu na 2008, prenosi Gardijan.

Veliki broj izdatih dozvola naišao je na kritike ekologa i udruženja za zaštitu prirode, koji tvrde da bi ovo moglo da ugrozi opstanak mrkih medvjeda.

„To je čist lov na trofeje. Upravljanje divljim životinjama u Švedskoj je ubijanje životinja umjesto da ih čuvamo najbolje što možemo“, rekao je predsjednik Švedskog udruženja za mesojede Magnus Orebrant.

Mrki medvjedi su zbog lova 1920-ih bili na ivici izumiranja u Švedskoj, ali zahvaljujući pažljivom upravljanju populacija je dostigla vrhunac od oko 3.300 u 2008.

U posljednjih pet godina je izdat veliki broj lovačkih dozvola, a prošle godine ubijene su 722 jedinke.

Ove godine izdata je dozvola za odstrijel 486 medvjeda, a mogao bi biti odstrijeljen još neodređeni broj ukoliko se procijeni da medvjedi predstavljaju opasnost za životinje na farmama.

U novembru 2022, novi zakon je lokalnim lovačkim udruženjima dao više ovlašćenja da nadgledaju upravljanje velikim predatorima, uključujući medvjede.

Posljednjih godina, stotine vukova i risova je takođe ubijeno, što je podstaklo zabrinutost ekologa.

Ako lovci nastave da ubijaju medvjede sličnom stopom sljedeće godine, moglo bi da preostane samo 1.400 jedinki, što je cifra koju Švedska agencija za zaštitu životne sredine smatra neophodnim za održavanje populacije.

Mrki medvjedi su „strogo zaštićena vrsta“ u Evropi, a zaštitnici prirode tvrde da su visoke kvote za lov u suprotnosti sa direktivom EU o staništima, u kojoj se navodi da je “ciljani lov ili ubijanje strogo zaštićenih vrsta zabranjeno“.

Prema pravilima EU, ova zabrana može biti ukinuta u slučaju opasnosti po javnu bezbjednost, usjeve ili prirodnu floru i faunu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније