Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

30. 07. 2024. 09:24 >> 09:24

poginulo 12 djece

Neredi u izraelskoj vojnoj bazi odložili odmazdu protiv Hezbolaha

Izraelska vojska je saopštila da su neredi desničara u vojnoj bazi Sde Teiman na jugu u ponedjeljak popodne i u bazi Beit Lid nešto kasnije u centralnom dijelu zemlje, direktno nanijeli štetu bezbjednosti Izraela i odložili rasprave o odmazdi protiv libanskog Hezbolaha.

Kako je sinoć saopšteno, pripremana je odmazda protiv proiranskog Hezbolaha za raketni napad u subotu u druskom gradu Maždal Šamsu na Golanu u kojem je poginulo 12 djece.

Oficiri IDF (Izraelskih odbrambenih snaga), uključujući načelnika Generalštaba, su prekinuli rasprave na sjeveru kako bi se bavili upadima u baze, prenijeli su izraelski mediji.

Protest zbog istrage protiv rezervista koji su mučili Palestinca

Incidenti su počeli pošto je vojna policija pritvorila devet rezervista u bazi Sde Teiman juče ujutru pod sumnjom da su zlostavljali pritvorenog Palestinca iz Gaze nekoliko nedjelja u zatvoru u bazi.

Ubrzo potom se oko 1.200 desničarskih aktivista zajedno sa nekoliko poslanika ultranacionalista okupilo oko baze Sde Teiman u znak protesta zbog istrage pokrenute protiv rezervista i mnogi su silom ušli u bazu. Izvještaja o hapšenju nije bilo.

Neke vojne jedinice sa Zapadne obale i one čiji su pripadnici bili na odmoru su poslate u Beit Lid sinoć i nekoliko bataljona će biti danas tamo.

„Nanijeta šteta vojsci“

Načelnik Generalštaba Izraela general potpukovnik Halevi je posjetio bazu Beit Lid poslije nereda i rekao da nanose štetu vojsci.

„Dolazak izgrednika i pokušaji da silom uđu u baze je ozbiljno ponašanje protiv zakona graniči se sa anarhijom, nanosi štetu IDF, bezbjednosti države i ratnom naporu“, rekao je Halevi.

Neki od naoruženih ultradesnih demonstranata koji su se okupili u bazi Beit Lid nosili su izraelske vojne uniforme.

Poslanica Tali Gotliv iz konzervativnog Likuda, partije premijera Izraela Benjamina Netanjahua na Platformi Iks objavila sliku sa izgrednicima kojima se obratila.

Ona je ranije objavila da su rezervisti uhapšeni za navodno zlostavljanje i ohrabrila svoje pristalice da dođu u bazu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније