Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

30. 07. 2024. 11:00 >> 11:00
Čitaj mi:

oko pretenzija Kine

Tajvanski predsjednik pozvao na jedinstvo demokratskih zemalja

Tajvanski predsjednik Laj Čing-te izjavio je da veliki broj poslanika koji je posjetio Tajpej kako bi učestvovao na konferenciji o Kini pokazuje važnost ujedinjenja demokratskih država, iako Peking vrši pritisak na njih.

„Ovo pokazuje podršku i vrijednost koju druge zemlje pridaju Tajvanu. To takođe šalje važnu poruku demokratskim državama širom svijeta. Očuvanje demokratije zahtijeva jedinstvo, a demokratiju moramo štititi zajedno“, izjavio je on na konferenciji u Tajpeju koju organizuje Interparlamentarna alijansa o Kini.

Stotine poslanika iz 35 država širom svijeta okupile se na konferenciji kako bi razgovarale o tome kako da se pristupi pretenzijama Pekinga prema Tajvanu.

Kina je pojačala pritisak na ostrvo otkako je Laj preuzeo dužnost u maju. Peking šalje brodove i avione i održava velike vojne vježbe u blizini ostrva kako bi pokazao nezadovoljstvo inauguracijom novog predsjednika.

Tajvanski predsjednik je na konferenciji rekao da će Tajvan raditi sa drugim državama na očuvanju demokratije od „prijetnji autoritarnog ekspanzionizma“.

„Kineska prijetnja bilo kojoj državi prijetnja je cijelom svijetu. Kina se koristi diplomatskim otmicama, ekonomskom prinudom, internet napadima i širenjem lažnih vijesti kako potkopala regionalni mir i stabilnost“, rekao je Laj učesnicima konferencije.

On je obećao da će nastaviti da održava stabilne odnose sa Kinom ali da će nastaviti da pojačava bezbjednost Tajvana uvozom vojne opreme, širenjem odbrambene industrije i jačanjem regionalnog partnerstva sa nezvaničnim saveznicima kao što su SAD, Japan, Južna Koreja i Filipini.

„Spremni smo da konfrontaciju zamijenimo dijalogom i razmjenom na osnovu principa reciprociteta i dostojanstva“, kazao je Laj.

Poslanici iz najmanje šest zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija rekli su za AP ranije ove nedjelje da kineske diplomate vrše pritisak na njih da ne prisustvuju konferenciji, kako su opisali, u naporima da se izoluje samoupravno ostrvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније