Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ RTS ]

20. 07. 2024. 07:26 >> 07:26
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa

MSP: Izraelska politika naseljavanja suprotna međunarodnom pravu

Sukob Izraela i Hamasa – 289. dan. Međunarodni sud pravde (MSP) je izdao savjetodavno mišljenje u kojem navodi da je izraelska politika naseljavanja i eksploatacija prirodnih resursa na palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da jevrejski narod nije okupator u svojoj zemlji.

Međunarodni sud pravde (MSP) je izdao savjetodavno mišljenje u kojem navodi da je izraelska politika naseljavanja i eksploatacija prirodnih resursa na palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ovo mišljenje odnosi se na izraelsku okupaciju palestinskih teritorija 1967. godine, i razmatra se u odvojenom slučaju od tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da jevrejski narod nije okupator u svojoj zemlji, ni u Jerusalimu, kao ni u zemlji svojih predaka u Judeji i Samariji.

"Nijedna lažna odluka u Hagu neće iskriviti ovu istorijsku istinu, kao što se ne može osporiti legalnost izraelskog naseljavanja na svim teritorijama naše domovine", dodao je Netanjahu.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 10 ranjeno u jučerašnjem napadu jemenskih pobunjenika Huta dronom na centar Tel Aviva, saopštile su izraelske vlasti. Izrael je najavio odmazdu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније