Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Vanja Rakonjac, TVCG

20. 07. 2024. 08:02 >> 08:02
1
Čitaj mi:

BIJELO POLJE

Mladunče medvjeda spasio iz jame pa morao da ga vrati u divljinu

Mladunče medvjeda bilo je atrakcija prethodnih dana na imanju Bjelopoljca Mila Vukovića. Meče koje je Vuković spasio iz jame nadomak Bijelog Polja juče je međutim vraćeno u divljnu. Bezbrižnu igru neobičnog gosta na imanju Mila Vukovića prekinula je danas Lovočuvarska služba. Po nalogu šumarskog inspektora mladunče medvjeda koje je Vuković izvukao iz jame nadomak Bijelog Polja i zbrinuo, vraćeno je u svoje prirodno stanište.

Jedna speleološka avantura dobila je potpuno drugačiji obrt. Prerasla je u pravu spasilačku akciju. Junaci te nesvakidašnje priče su Mile Vuković i meče, staro nekoliko mjeseci, zarobljeno u pećinskom klancu Barica na domak Bijelog Polja.

"Sišao sam, meče je bilo dosta dehidriralo, dosta izgladnjelo. Po nekoj mojoj procjeni je bilo makar par dana u toj jami", kazao je speleolog, Mile Vuković. 

Prilaz uznemirenoj divljoj životinji trajao je oko sat. Lagano navikavanje na prisustvo čovjeka, krčenje prolaza za izvlačenje mladunčeta i strepnja za njegov život.

"Čuli su se lovački kerovi daleko, od prilike nekih 500 metara. Mi smo razmišljali šta da radimo. Ako ga ostavimo to veče pored te jame, siguran sam da će ga ti lovački kerovi i ostali predatori rastrgnuti", kazao je speleolog, Mile Vuković.

Zato je Mile sa speleološkom družinom meče transportovao u etno selo. Nahranili su ga, pozvali veterinara koji je zbrinuo povrede na tijelu mladunčeta. Vuković je obavijestio lovočuvarsku službu. Nesvakidašnja priča tada dobija novi obrt.

"Nisam znao da je to jedna ogromna zakonska problematika. Lovočuvarska služba Bijelog Polja ima samo jedno rješenje za ovo meče, da ga ponesu u šumu i tu gdje sam ga ja našao da ga ostave. Znate li koja je vjerovatnoća da će to meče jutrom biti živo? Ni jedan posto", kazao je speleolog, Mile Vuković.

Lovočuvari su stigli da obave zakonsku proceduru i meče vrate u svoje prirodno stanište. Dok se mladunče igra i pozira znatiželjnim turistima, Vuković pokušava da sa Upravom za inspekcijske poslove postigne dogovor.

"Ono nije za prirodu. Dajte samo da budemo ljudi i da mu spasimo život", kazao je speleolog, Mile Vuković.

No molbe su pale u vodu. Uprkos protivljenju porodice i prijatelja i molbi da dok ne ojača ostane kod njih, Mile je svog tek stečenog prijatelja ispratio u divljinu u kojoj će morati sam da se bori i izbori za svoj opstanak među divljim zvijerima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније