Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

20. 07. 2024. 08:33 >> 09:18
Čitaj mi:

o izboru predsjednika parlamenta

Sjednica u Budvi krajem jula

Ministarstvo javne uprave će predložiti Vladi Crne Gore sazivanje sjednice novoizabrane Skupštine opštine Budva sa jedinom tačkom dnevnog reda – izborom predsjednika lokalnog parlamenta.

Ovo je navedeno u Informaciji o stanju u Skupštini opštine Budva u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Sjednica SO Budva očekuje se krajem jula.

Nakon konačnog objavljivanja rezultata lokalnih izbora u Budvi 17. juna, Ministarstvo javne uprave je sprovelo upravni nadzor primjene člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Prema ovom članu, prvu sjednicu novoizabrane skupštine saziva predsjednik prethodnog saziva najkasnije 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora, a sjednica se mora održati najkasnije 15 dana od sazivanja. Prvom sjednicom, do izbora predsjednika, predsjedava najstariji odbornik.

Ako se sjednica ne sazove u roku iz stava 1 ovog člana, odnosno ne održi u roku iz stava 2 ovog člana, sjednicu saziva Vlada, najkasnije u roku od 15 dana od dana isteka propisanog roka za sazivanje, odnosno, održavanje sjednice. U slučaju iz stava 4 ovog člana sjednica se održava, najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja.

Skupština se smatra konstituisanom izborom predsjednika skupštine.

Ako se skupština ne konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsjednik Crne Gore raspisuje nove izbore za skupštinu.

Ministarstvo javne uprave je 8. jula utvrdilo da su konačni rezultati izbora u Budvi objavljeni 17. juna, a konstitutivna sjednica sazvana 22. juna za 7. jul.

"Prvu sjednicu novoizabrane SO Budva sazvao je predsjednik Skupštine prethodnog saziva, sa predloženim dnevnim redom i informacijom da će materijal za predloženu tačku dnevnog reda biti dostavljen na samoj sjednici. Sjednicom je predsjedavao najstariji odbornik Savo Medigović. Prva sjednica novoizabrane SO Budva je prekinuta zbog toga što nije dostavljen predlog za izbor predsjednika Skupštine opštine Budva, kao i da će odbornici biti biti blagovremeno obaviješteni o daljem radu", navodi se u informaciji MJU.

Shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, novoizabrana Skupština dužna je da u roku od 15 dana od dana sazivanja prve sjednice novoizabranog saziva održi sjednicu Skupštine opštine, što podrazumijeva da se skupština opštine i konstituiše u tom roku, odnosno izabere predsjednik Skupštine opštine, kako prenosi Dan. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније