Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin, RCG

20. 07. 2024. 08:43 >> 08:43
Čitaj mi:

TRIBINA

Prevencija je ključ zdravlja

Za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja nepohodna je prevencija, koja značajno utiče i na sprječavanje malignih oboljenja.

Sa Trubine „ Prevencija je ključ zdravlja“, koja je održana u IPC Tehnopolis, poručeno i da je psihološka podrška onkološkim pacijentima i njihovim porodicama od posebnog značaja.

Iako je prevencija najefikasniji način za kontrolu malignih bolesti u Crnoj Gori, kako ističe doktorica Gordana Ristić Bašović, značaj preventivnog djelovanja još uvijek nije prepoznat na pravi način.

Neophodno je zajednički djelovati. Jačati primarnu prevenciju i raditi na edukaciji.

Na tribini „ Prevencija je ključ zdravlja“ istaknut je i značaj psihološke pomoći oboljelim od tumora. Psihološkinja u Kliničkom centru Crne Gore Damira Murić poručuje pacijentima da se nakon prvog onkološkog pregleda jave i psihologu.

NVO „ Humanošću do srca“ kroz projekat „ Nema nemogućeg i nerješivog“ realizovala je pored tribina i niz radionica za onkološke pacijente. Ksenija Krivokapić, najavljuje do sredine avgusta i brošuru „ Prevencija je ključ“.

Projekat „ Nema nemogućeg i nerješivog“ podržan je kroz ReLOaD2 program koji finasira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstu sa lokalnim zajednicam među kojima je i klaster „ Zajedno Nikšić i Plužine“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније