Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Klix.ba ]

17. 06. 2024. 17:21 >> 17:23
1

mogli bi umrijeti milioni ljudi

Sudanu prijeti najveća svjetska glad u posljednjih 40 godina

Sudan se suočava sa glađu koja bi mogla postati gora od svih koje je svijet vidio od Etiopije prije 40 godina, upozorili su američki zvaničnici, dok isporuke pomoći i dalje blokiraju zaraćene vojske, ali snadbijevanje oružjem objema stranama i dalje pristiže.

Budući da je veliki dio svjetske pažnje usmjeren na Gazu, poprište još jedne gladi koju su uzrokovali ljudi, Sudan je već najgora humanitarna kriza na svijetu i klizi prema humanitarnoj katastrofi istorijskih razmjera, s daleko manje medijske pokrivenosti i globalne zabrinutosti. Humanitarni apel UN-a za zemlju dobio je samo 16 posto sredstava koja su joj potrebna.

"Potrebno nam je da se svijet probudi pred katastrofom koja se događa pred našim očima", rekla je novinarima Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorka pri UN-u, piše The Guardian.

Govorila je dok je El Fasher, glavni grad regije Sjeverni Darfur i nekadašnje humanitarno središte, već drugi mjesec pod opsadom Snaga za brzu podršku (RSF). RSF je paravojna skupina koja se bori protiv Sudanskih oružanih snaga (SAF) od aprila 2023., kada je počela borba za vlast između dva rivalska generala, Abdela Fattaha al-Burhana iz SAF-a, de facto vladara zemlje, i Mohameda Hamdana Dagala iz RSF-a , takođe poznat kao Hemedti, eskalirao je u sukob koji je podijelio zemlju. Građanski rat već je ubio 14.000 ljudi, a 10 miliona ih je natjeralo da napuste svoje domove.

Vijeće bezbjednosti UN-a usvojilo je u četvrtak rezoluciju koju je izradila Velika Britanija, zahtijevajući prekid opsade El Fashera, ali su borbe eskalirale u petak uz tvrdnje SAF-a da su odbile veliki napad RSF-a, nanijevši "ogromne gubitke".

Voditeljka Američke agencije za međunarodni razvoj, Samantha Power, rekla je da postoji zabrinutost što će se dogoditi s ljudima koji su se sklonili u El Fasheru ako grad padne u ruke RSF-a. Te su snage uglavnom regrutovane iz milicija Janjaweeda, koje su vršile masakre boreći se na strani vlade u Khartoumu u genocidu u Darfuru od 2003. do 2005. godine.

“RSF je na maršu, a kada je RSF otišao u području Darfura, i u ovom sukobu, uslijedili su masovni zločini,” rekla je Power.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније