Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

31. 08. 2024. 15:45 >> 15:42
Čitaj mi:

AP PIŠE

"Kosovo gasi pet srpskih struktura na sjeveru, SAD reaguju alarmantno"

Američka novionska agencija AP piše da su kosovske vlasti u petak "zatvorile pet paralelnih institucija koje rade sa etničkom srpskom manjinom" što bi "moglo dodatno podići tenzije sa susjednom Srbijom" i taj potez su Sjedinjene Države odmah kritikovale.

Elbert Krasnići, kosovski ministar lokalne administracije, potvrdio je zatvaranje pet takozvanih paralelnih institucija na sjeveru gdje živi većina etničke srpske manjine napisavši na Fejsbuku da "krše Ustav i zakone Republike Kosovo", navodi AP.

Ambasada SAD na Kosovu ponovila je u petak u saopštenju "zabrinutost i razočaranje Vašingtona kontinuiranim nekoordinisanim akcijama" Prištine, "koje i dalje imaju direktan i negativan uticaj na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu".

"Srbija nastavlja da pomaže svojoj srpskoj manjini nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, koju Beograd ne priznaje", piše AP.

Dalje se kaže da su odnosi Kosova i Srbije i dalje napeti, a 13-godišnji pregovori o normalizaciji koje je vodila Evropska unija nijesu postigli napredak, posebno poslije pucnjave septembra prošle godine između maskiranih srpskih naoružanih napadača i kosovske policije u kojoj su poginule četiri osobe.

EU i SAD su vršile pritisak na obje strane da sprovedu sporazume koje su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti postigli u februaru i martu prošle godine, podsjeća AP.

Ovog mjeseca Priština je saopštila da će otvoriti most na rijeci Ibar koji dijeli Mitrovicu na sjever gdje dominiraju Srbi i jug gdje su etnički Albanci.

"Most je bio zatvoren za saobraćaj putničkih vozila više od jedne decenije, a pripadnici manjina, etnički Srbi, podižu barikade od 2011. jer kažu da bi protiv njih bilo sprovedeno 'etničko čišćenje' ako bi etnički Albanci mogli slobodno da putuju preko mosta u svoj dio grad", prenosi AP.

Navodi se da je Kurti u sukobu sa zapadnim silama bio i zbog jednostranog zatvaranja šest filijala banke sa licencom Srbije na sjeveru Kosova ranije ove godine.

"Nemiri u sjevernoj Mitrovici su se povećali od prošle godine, kada su međunarodne mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om - KFOR, pojačale brojnost i opremu duž granice Kosova i Srbije, uključujući i most u Mitrovici", piše AP i zaključuje da će "ta mala balkanska zemlja imati parlamentarne izbore 9. februara za koje se očekuje da će biti test za Kurtija, čija je vladajuća partija ubjedljivo pobijedila 2021. godine".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније