Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

31. 08. 2024. 14:36 >> 14:56
3

OSUDE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Kosovo: Zgrade srpskih institucija i dalje blokirane

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na sjeveru Kosova i dalje su blokirane, a ispred ulaza u njih stacionirana je policija, prenijela je jutros Radio-televizija Srbije (RTS).

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je u dnevniku RTS-a da premijer Kosova Aljbin Kurti sprovodi etničko čišćenje.

Riječ je o institucijama koje su od vitalnog značaja za Srbe, ocijenio je Petković, i dodao da to nijesu paralelne, već legalne institucije.

"Srpski narod je ovim doveden pred svršen čin", kazao je Petković.

U džipovima, naoružani dugim cijevima, policajci su ispred sjedišta Privremenih opštinskih organa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, zatim u Leposaviću, od ranije i u Zvečanu i Zubinom Potoku, prenosi sajt RTS.

Policija je jutros vidljiva u Kosovskoj Mitrovici, i to ispred zgrade u kojoj su prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ispred zgrade Privremenog organa, u blizini mosta sa obje strane.

Od noćas su na mostu pojačane snage italijanskih karabinjera, koji su nakon akcije policije dovukli i oklopna vozila.

Specijalci policije upali su juče u zgrade četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Povećan broj pripadnika KFOR-a na mostu na Ibru

Od jutros na glavnom mostu na rijeci Ibar u Mitrovici primijećen je veći broj pripadnika KFOR-a, italijanskih karabinjera nego obično, javljaju prištinski mediji sa lica mjesta.

Iz KFOR-a koha.net nije dobila odgovor o čemu se radi i zašto je povećan broj njenih pripadnika, dok su iz Kosovske policije izjavili da se radi o vježbi koja se tu održava.

 

Ispred zgrade 'ilegalne' opštine Leposavić bačena šok bomba

Kosovska policija je u dnevnom izvještaju saopštila da je sinoć poslije ponoći u blizini sjedišta "ilegalne" opštine Leposavić, koja djeluje prema sistemu Srbije, bačena šok bomba.

"Kosovska policija dobila je informaciju da je poslije ponoći u blizini objekta nekadašnje nelegalne opštine u Leposaviću bačena eksplozivna naprava za koju se sumnja da je bomba. Na lice mjesta odmah su izašle nadležne policijske jedinice koje su izvršile uviđaj i uviđaj u vezi sa slučajem. Nema izvještaja o povređenima, dok je uviđaj slučaja u toku od strane nadležnih policijskih jedinica", saopštila je policija.

Sedište "ilegalne" opštine Leposavić gdje je poslije ponoći bačena bomba je jedna od pet objekata koje je juče zatvorila kosovska policija po nalogu kosovskih vlasti.

Juče je iz policije saopšteno da je završila operaciju na sjeveru Kosova, kojom je "zaustavila nezakonite radnje u pet objekata, kao i još jednu operaciju u pratećim objektima u bolnici Sjeverna Mitrovica, gdje je zaplijenjen vojni materijal".

U saopštenju Kosovske policije kaže se da je policijska akcija sprovedena na sjeveru Kosova okončana "obustavom nezakonitih radnji" i zatvaranjem pet objekata "nelegalnih opština" na sjeveru Kosova, Okruga Kosovska Mitrovica i "nelegalnih opština" Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su bile pod ingerencijom Beograda.

EU: Akcija kosovske policije ugrožava bezbjednosnu situaciju

Evropska unija (EU) izrazila je razočarenje zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije kosovskih bezbjednosnih institucija sa međunarodnim partnerima.

"Operacija kosovske policije u kancelarijama koje podržava Srbija u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, sprovedena po instrukcijama Vlade Kosova, dovodi u opasnost krhku bezbjednosnu situaciju na terenu", navela je Delegacija EU na Kosovu.

Dodaje se da je Euleks odmah raspoređen da nadgleda izvođenje ove operacije, koja nije bila koordinirana sa EU i međunarodnim partnerima, kao i da se Kosovo obavezalo na deeskalaciju situacije.

"EU je više puta pozivala Kosovo da izbjegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno uticati na bezbjednost ljudi na terenu. Nažalost, Vlada Kosova je ignorisala naše pozive", navodi se u saopštenju.

Funkcionisanje srpskih kancelarija na severu, ponavljaju, treba da bude riješeno u okviru Dijaloga Beograda i Prištine čiji je EU posrednik, dodala je EU.

Pored EU, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka i Francuska i drugi akteri izrazili su zabrinutost i razočaranje tom akcijom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poziva međunarodnu zajednicu da hitno zaštiti Srbe na Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je danas međunarodnu zajednicu da hitno zaštiti srpski narod na Kosovu.

"Zahtijevamo od prijatelja i partnera u međunarodnoj zajednici, kao i od međunarodnih organizacija koje djeluju na Kosovu i Metohiji, da hitno zaštite srpski narod od terora prištinskih vlasti predvođenih Aljbinom Kurtijem", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "ni koji se nalaze na Kosovu po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i odgovaraju za bezbjednost svih građana ne smiju da budu nemi posmatrači terora koji Kurti sprovodi, rušeći šanse za kompromisno i mirno rješavanje problema".

"Upad do zuba naoružanih pripadnika Kurtijeve specijalne policije u institucije od kojih zavisi fizički opstanak Srba u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije vrhunac je antisrpske, anticivilizacijske i antievropske politike Prištine i predstavlja opasan korak ka eskalaciji najširih razmjera", navelo je ministarstvo.

Dodaje se da Beograd dosljedno poziva na mir i dijalog, a Priština, budući da do sada nije na adekvatan način sankcionisana zbog permanentnog rušenja dijaloga i nasilja nad srpskim narodom, čini sve da situacija na terenu bude u toj mjeri promijenjena da svaki dijalog postane izlišan.

"Posljednji je trenutak da Kurti bude spriječen u namjerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova i Metohije, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa", piše u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je "umjesto Kurtijevog nasilja i samovolje" hitno potrebna reafirmacija i oživljavanje dijaloga, "budući da politika Prištine ne doprinosi miru i pred sve odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici stavlja teške i opasne izazove, jer je očigledna uvertira u humanitarnu katastrofu i veoma ozbiljnu destabilizaciju regiona".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније