Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

31. 08. 2024. 15:03 >> 15:03
Čitaj mi:

AFP s Kosova

"Upad u pet opštinskih kancelarija povezanih sa Srbijom"

Francuska novinska agencija AFP piše da su kosovske vlasti u petak "u etničkim srpskim oblastima u blizini sjeverne granice sa Srbijom izvele raciju u pet opštinskih kancelarija povezanih sa vladom u Beogradu".

Ta operacija je posljednja u nizu s ciljem "demontaže paralelnog sistema socijalnih službi i političkih kancelarija koje podržava Vlada Srbije na Kosovu".

"Ilegalne paralelne institucije lokalne samouprave, koje su djelovale po direktivama Srbije, kršeći ustav i zakone Republike Kosovo, zatvorene su", rekao je u saopštenju Elbert Krasnići, kosovski ministar lokalne administracije, prenosi AFP, kao i da je on poručio da "nema mjesta nelegalnim operacijama i paralelnim službama ni na jednom prostoru naše republike".

AFP kaže da je kosovska policija potvrdila pretrese rekavši da su kancelarije izdavale lažna dokumenta.

"Tenzije između Srbije i Kosova nastajale su mjesecima pošto je ove godine uvedeno pravilo po kojem je euro jedino zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu, čime se efektivno zabranjuje upotreba srpskog dinara", podsjeća AFP, kao i da su "ovog mjeseca, kosovske vlasti izvršile pretres srpskih pošte u zajednicama etničkih Srba na sjeveru zemlje".

Agencija je objasnila da se "srpske pošte na Kosovu dugo koriste za primanje sredstava, uključujući penzije, i za prenos novca finansijskim institucijama u Srbiji".

Te mjere Kosova, piše AFP, "razbjesnile su Beograd koji finansira zdravstvene, obrazovne i sisteme socijalne zaštite srpske etničke manjine na Kosovu".

Napetost je obnovljena pošto su pregovori Kosova i Srbije, uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Država, bili neuspješni prošle godine, kaže AFP i konstatuje da su "pokušaji smirivanja i dijaloga propali od (proglašavanja) nezavisnosti Kosova 2008. koje Srbija nije priznala za razliku od mnogih zapadnih zemalja".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније