Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ PR Centar ]

18. 09. 2024. 09:35 >> 09:35

O borbi protiv korupcije

CeMI: Vladajuća većina opet ugrožava evropski put

Vlada Crne Gore iskoristila je usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije isključivo u svrhu sticanja IBAR-a, dok je istinske reforme u borbi protiv korupcije brzo ostavila po strani zarad uskopartijskih interesa, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Šef Pravnog odjeljenja CeMI-ja i član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, Vladimir Simonović, kazao je da nije prošlo ni pola godine od usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije, a da taj dokument već djeluje kao mrtvo slovo na papiru.

„Vlada Crne Gore iskoristila je usvajanje Strategije isključivo u svrhu sticanja IBAR-a, dok je istinske reforme u borbi protiv korupcije brzo ostavila po strani zarad uskopartijskih interesa. Potvrdu ovoj tezi predstavlja nedavno usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojima je gotovo u potpunosti narušen prvi strateški cilj Strategije za borbu protiv korupcije“, naveo je Simonović u saopštenju.

Podsjetio je da prvi cilj Strategije jasno prepoznaje potrebu za jačanjem nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti svih ključnih institucija u borbi protiv korupcije.

„Ispunjenje ovog cilja zavisi od usklađivanja zakonskog okvira koji reguliše rad institucija, uključujući i policiju, kao i osiguravanje da napredovanje i zapošljavanje budu u skladu sa standardima Savjeta Evrope i preporukama Evropske komisije. Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima potpuno su suprotne proklamovanom cilju.“, istakao je Simonović.

Prema njegovim riječima, umjesto unapređenja profesionalizma, ove izmjene omogućavaju nastavak partijskog zapošljavanja.

 

„Nadležnost za kadriranje prelazi sa nezavisnih komisija na ministra unutrašnjih poslova. Ministar sada ima ovlašćenje da formira komisiju za provjeru znanja kompetencija i da postavlja kriterijume koje će komisija primjenjivati u postupku zapošljavanja policijskih službenika“, rekao je Simonović.

Ukazao je da izmjene Zakona omogućavaju zapošljavanje policijskih službenika bez javnog oglašavanja i kadrovskog plana, dok istovremeno otvaraju vrata nagrađivanju lojalnih partijskih kadrova kroz institut „vanrednog napredovanja“.

„Ovaj sistem, umjesto da nagrađuje zaista zaslužne službenike, zahtijeva samo odsustvo negativne evidencije poput disciplinskih kazni ili prekršaja Kodeksa etike. Drugim riječima, uslovi za „vanredno napredovanje“ su svedeni na minimum: dovoljno je da policijski službenik izbjegava prekršaje, bez obzira na stvarne zasluge. Ovakve izmjene ne smanjuju korupcijske rizike – njihov efekat je dijametralno suprotan“, kazao je Simonović.

Ocijenio je da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ne jača policiju kao jednu od ključnih institucija za borbu protiv korupcije, već produbljuje političku kontrolu nad njenim radom.

„Podsjećamo Vladu i Skupštinu Crne Gore da naš Evropski put podrazumijeva ispunjavanje visokih standarda vladavine prava, jačanje nezavisnih institucija i odlučnu borbu protiv korupcije“, poručio je Simonović.

Kazao je da se usvajanje ovakvih zakonskih rješenja, koja nastavljaju praksu zarobljavanja institucija i jačanja političkog uticaja nad njima, direktno kosi sa proklamovanom težnjom 44. Vlade da Crna Gora postane članica EU do kraja 2028. godine, i dodatno produbljuje sumnju u istinsku evropsku orijentaciju vladajuće strukture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније