Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 09. 2024. 10:39 >> 10:41
Čitaj mi:

LUTOVAC

Uparivanje podataka sa popisa sa onima iz MUP-a može biti sporno

Potpredsjednica OO SNP Glavnog grada Ljiljana Lutovac ističe da je izjava direktora Uprave za statistiku da će prikupljene podatke sa popisa uparivati sa registrom MUP-a sporna na više nivoa.

Lutovac kaže da osim problematike u sprovođenju samog popisa, naziru se i drugi problemi.

"Kako je najavljeno, Monstat će prikupljene podatke upariti sa registrom MUP-a 'i završiti posljednju fazu provjere'. Prikupljanje i uparivanje podataka sa različitih registara može predstavljati kršenje prava na privatnost. Građani bi mogli biti zabrinuti da se njihovi lični podaci koriste bez njihovog pristanka ili da postoji rizik zloupotrebe podataka. Najspornije, podaci iz registara MUP-a mogu biti zastarjeli ili netačni. Što rezultira greškama u popisu. Netačne informacije o prebivalištu ili broju stanovnika, utiču na tačnost demografskih podataka”, kazala je Lutovac.

Ona ističe da postoji opasnost i od diskriminacije i selekcije određenih grupa građana ukoliko se podaci uparuju na neadekvatan način, posebno ako su registri neprecizni ili ne reflektuju stvarno stanje, kao što su podaci o migrantima, manjinama ili marginalizovanim grupama.

Tehnički i bezbjednosni izazovi su, dodaje ona, veliki jer postoji opasnost od hakerskih napada ili curenja osjetljivih podataka.

Lutovac ističe da sve ovo zahtijeva pažljivo upravljanje podacima i transparentnost kako bi se očuvala privatnost građana i osigurala tačnost popisa.

„I na kraju, ali ne i manje važno, građani će moći da provjere upisane podatke sa šifrom koja se nalazi na kopiji popisnice. Pitanje je ko zna gdje mu se tačno nalazi popisnica od decembra mjeseca, te koliko građana u Crnoj Gori je informatički pismeno i ima pristup digitalnim platformama. Mnogo je spornih tačaka u čitavom procesu koje su morale na vrijeme biti prevaziđene“, poručila je Lutovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније