Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nenad Krajcer (dpa)  [ DW ]

18. 09. 2024. 11:57

Čitaj mi:

AfD nema apsolutno pravo da vodi odbore u parlamentu

Kopredsednici AfD na sednici parlamenta: Tino Hrupala i Alis Vajdel

Alternativa za Njemačku (AfD) je od 2017. godine u saveznom parlamentu Bundestagu. Po snazi poslaničkog kluba, pripadaju im mjesta predsjednika tri parlamentarna odbora.

Međutim, AfD ne predsjedava nijednim odborom, jer je jedan predsjednik iz AfD-a još 2019. smijenjen glasovima članova odbora, a nakon izbora 2021. stranka nije više postavila nijednog predsjednika odbora.

Jer, poslanici iz svih ostalih stranaka naprosto nijesu htjeli da glasaju za njih.

AfD smatra da su joj prava ugrožena

Protiv ove situacije, AfD je podnijela dvije tužbe Ustavnom sudu: jednu protiv smjene Štefana Brandnera sa mjesta predsjednika pravosudnog parlamentarnog odbora, kojeg je ostatak odbora smijenio zbog antisemitističkih izjava na račun jednog pjevača, poznatog po kritikama AfD-a.

U drugoj tužbi, AfD je tvrdila da je odbijanjem izbora predsjednika odbora iz njihovih redova povrijeđeno pravo ove stranke na ravnopravno učešće u radu parlamenta, u skladu sa njihovom snagom u Bundestagu.

Nakon što su krajem 2021. i početkom 2022. propala oba pokušaja izbora AfD-ovih predsjednika, ovim parlamentarnim odborima predsjedavaju zamjenici predsjednika koji ne dolaze iz AfD-a.

Parlamentarni odbori djeluju autonomno

Ustavni sud je sada odbacio tužbe AfD-a i pojasnio da prava partije u Bundestagu nijesu umanjena činjenicom da ne predsjedavaju nijednim parlamentarnim odborom.

„Izbor predsjednika parlamentarnih odbora i njihova smjena spadaju u autonomiju samih odbora, definisanu pravilnikom Bundestaga“, stoji u saopštenju predsjednice jednog vijeća Ustavnog suda Doris Kenig.

To znači da AfD i dalje ostaje bez važnih funkcija u odborima, barem u ovom mandatu, koji traje do jeseni sljedeće godine, kada se bira novi sastav Bundestaga.

Važna funkcija predsjednika odbora

Obično predsjednike odbora, kojih ima koliko i ministarstava, bira tzv. Savjet najstarijih, u kojem sjede najiskusniji poslanici iz poslaničkih klubova Bundestaga.

Ako se oni ne dogovore, kao što je bio slučaj sa AfD-om nakon posljednjih izbora, odluka o predsjedniku se prepušta samim članovima odbora.

Predsjednici odbora, koji se biraju na početku svakog izbornog perioda, pripremaju sastanke odbora kojima predsjedavaju, vode sastanke i sazivaju sastanke po pojedinim temama, čime utiču na sam rad i odluke ovih važnih tijela.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније