Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 09. 2024. 09:59 >> 09:59

BOŽOVIĆ - AZEMOVIĆ

Jačanje veza sa naučnom dijasporom

Jačanje veza sa crnogorskom naučnom dijasporom, u cilju njenog aktivnijeg uključivanja u socio-ekonomski i akademski razvoj Crne Gore, bio je povod današnjeg sastanka rektora Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimira Božovića, i ministra dijaspore Mirsada Azemovića.

Rektor Božović je tom prilikom predstavio napore Univerziteta u protekle tri godine, koji su usmjereni na trajno povezivanje sa naučnicima u dijaspori. On je naglasio da te veze otvaraju nova vrata za mlade talente Univerziteta Crne Gore, omogućavajući im pristup vrhunskim istraživačkim institucijama i projektima širom svijeta.

„Naša naučna dijaspora ima ključnu ulogu u jačanju međunarodnog ugleda Univerziteta Crne Gore. Kroz njihove aktivnosti i saradnju sa našim studentima i istraživačima, možemo kreirati inovativne projekte i pružiti nove prilike za mlade istraživače,“ istakao je Božović.

Kako navode u saopštenju UCG, posebno je naglasio značaj predstojećeg skupa "Dani naučne dijaspore", koji će se održati 18. i 19. oktobra ove godine. Skup će okupiti vodeće naučnike iz dijaspore koji potiču sa ovih prostora, a svoja istraživanja realizuju na prestižnim svjetskim univerzitetima. Tokom proteklih godina, gosti ovog skupa su bili i nobelovci Dan Šehtman i Konstantin Kostja Novoselov.

Na sastanku su razmatrani načini kako unaprijediti postojeće inicijative i kreirati nove programe koji će dodatno osnažiti dijasporu, omogućavajući njeno aktivno uključivanje u razvoj Crne Gore. Fokus je stavljen na zajedničke projekte iz oblasti prirodnih nauka, inženjeringa, medicine, informatike i drugih disciplina koje imaju potencijal da pokrenu inovacije i doprinesu održivom razvoju zemlje.

Ministar Azemović je izrazio spremnost Ministarstva dijaspore da podrži ove inicijative, naglašavajući da je saradnja sa Univerzitetom Crne Gore prioritet u njihovim naporima za povezivanje sa crnogorskim iseljenicima.

„Ministarstvo je posvećeno unapređenju saradnje sa dijasporom i podržaćemo svaki napor koji doprinosi njenom aktivnijem uključivanju u razvoj Crne Gore. Vjerujemo da će predstojeći međunarodni skup Univezriteta Crne Gore biti značajna prilika za razmjenu ideja i jačanje saradnje,“ izjavio je Azemović.

Na kraju sastanka, zaključeno je da će u narednom periodu biti preduzeti konkretni koraci ka formalizaciji saradnje između Univerziteta Crne Gore i Ministarstva dijaspore, sa zajedničkim ciljem uspostavljanja trajnih veza sa dijasporom u cilju podrške razvoju Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније