Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović [ Dopisnik RTCG iz Brisela ]

17. 09. 2024. 11:30 >> 13:06
Čitaj mi:

EVROPSKI PARLAMENT

Lajen predložila Martu Kos za komesarku za proširenje

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen predložila je Martu Kos iz Slovenije za komesarku za proširenje.

„Ona će biti komesarka za proširenje odgovorna za istočno susjedstvo i radiće na podršci Ukrajini, nastavjajuci rad na rekonstrukciji, kao i na podrsci zemljama kandidatima da se pripreme za njihovo pristupanje“, kazala je Lajenova predstavljajući kandidate za komesare u Strazburu, nakon sastanka Konferencije predsjednika političkih grupa u Evropskom parlamentu.

Lajenova je istakla i da je Vlada Slovenije predložila Martu Kos kao članicu Kolegijuma komesara, ali i da je procedura njenog imenovanja koja uključuje konsultaciju nacionalnog parlamenta koji treba da uputi neobavezujuće misljenje u toku.

Slovenija je prethodno imenovala Tomaža Vesela, ali je potom promijenila stav i umjesto njega imenovala ženskog kandidata.

Kos je bivša ambasadorka i bivša potpredsjednica Liberalne Slobodarske partije premijera Roberta Goloba.

Predsjednica EK odlučila je da u narednom mandatu ulogu komesara za zdravlje i dobrobit životinja povjeri dosadašnjem komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju.

Među komesarima, kako je istakla Lajenova je 11 žena, što je 40 posto ukupne zastupljenosti.

„Kada sam dobila prvi set nominacija i kandidata, tada smo bili na oko 22% žena i 78% muškaraca. To je bilo neprihvatljivo. Radila sam sa državama članicama i uspjeli smo da poboljšamo ravnotežu na 40% žena i 60% muškaraca“, naglasila je Ursula fon der Lajen.

Novi sastav Kolegijuma komesara imaće šest izvršnih potpredsjednika: četiri žene, dva muškarca.

Tri potpredsjednika su iz država članica koje su se pridružile prije pada Gvozdene zavese, a ostalatri iz država članica koje su se pridružile nakon ponovnog ujedinjenja Evrope.

Evropski parlament, kako bi nastavio proceduru imenovanja novog kolegijuma komesara, treba da primi zvanično pismo Savjeta u dogovoru s predsjednicom Komisije. Nakon toga slijede saslušanja predloženih komesara pred nadležnim odborima, glasanje članova odbora i konačno njihovo potvrđivanje u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније