Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

18. 09. 2024. 11:26 >> 11:22
1
Čitaj mi:

EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI

Jačati svijest o bezbjednosti kod mladih učesnika u saobraćaju

U okviru obilježavanja Evropske nedjelje mobilnosti, danas je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore održano predavanje o bezbjednosti učesnika u saobraćaju – Interaktivno predavanje o problemima stradanja mladih ljudi u saobraćaju, kao i simulacija vožnje u različitim uslovima, saopštili su iz Glavnog grada.

Tim povodom, Boško Matković kazao je da je bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a naročito mladih, nešto na čemu sa svih nivoa treba raditi svakoga dana i uticati na mlade vozače da poštuju saobraćajne propise.

“Trećeg dana obilježavanja Evropske nedjelje mobilnosti posjetioci imaju priliku da učestvuju u prezentaciji vožnje u simuliranim uslovima. Ciljna grupa su nam mladi sa Univerziteta Crne Gore, ali i svi zainteresovani. Oni imaju priliku da kroz simulaciju prođu kroz različite scenarije, rizične situacije i uoče neke greške koje čine tokom vožnje. Sa druge strane, imamo i dio eko vožnje gdje postoje parametri u zavisnosti od njihovog načina vožnje, na osnovu kojih mogu da uoče šta je to što treba da promijene u praksi", kazao je Matović. 

Pored vožnje, kako je naveo, organizuju i predavanje posvećeno bezbjednosti mladih učesnika u saobraćaju, kroz koje će, kako tvrdi, mladim ljudima biti skrenuta pažnja na neke osnovne faktore bezbjednosti saobraćaja i probleme sa kojima se susrijeću, kako bismo unaprijedili svijest njih kao učesnika u saobraćaju.

"Statistika pokazuje da najviše u Crnoj Gori tokom vožnje stradaju mladi ljudi, zato smo pokrenuli ovakve neformalne aktivnosti gdje je njihovo učešće od velike važnosti”, kazao je Matović.

Podsjećamo, Glavni grad Podgorica, u saradnji sa Biciklo.me, Mašinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Evropskom kućom i ove godine obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti brojnim događajima. U četvrtak 19. septembra Biciklo.me i Sekretarijat za saobraćaj organizuju radionicu “Održiva urbana mobilnost u Podgorici: izazovi i mogućnosti”. Radionica će početi u 10.30h u Evropskoj kući. Na istoj lokaciji (Evropska kuća) istog dana u 12.00h biće otvorena izložba likovnih radova učenika trećeg razreda OŠ “Milorad Musa Burzan”.

U petak, 20. septembra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović (sala Božidar Vuković Podgoričanin) Biciklo.me organizuje panel diskusiju “Održiva urbana mobilnost: otvoreno sa kandidatima za odbornike”. Panel počinje u 11.00 sati a o temi će govoriti kandidati za odbornike svih lista koje učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Evropska nedjelja mobilnosti biće završena 22. septembra na Svjetski dan bez automobila tradicionalnom vožnjom bicikala – 81.Critical Mass koja će početi u 18.00 sa Trga nezavisnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније