Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

31. 07. 2024. 12:48 >> 12:48
Čitaj mi:

Ivanović

NVO 35mm zvanično prijavila Vladu Crne Gore za Ginisovu knjigu rekorda

NVO 35 mm je prošle nedjelje pokrenula proces za registrovanje rekorda Vlade Crne Gore za Ginisovu knjigu rekorda u novoj kategoriji – najveća gustina izvršne vlasti po glavi stanovnika. Od juče je, kako je saopštila ta NVO, prijava zvanično u procesu evaluacije.

Iz NVO 35 mm navode da ova kategorija ocjenjuje najviši broj izvršnih vladinih zvaničnika (uključujući ministre, potpredsjednike vlade i premijera) u odnosu na ukupno stanovništvo zemlje.

“Nakon što smo prošli upitnike i proces prijave – trenutno smo u proceduri prilaganja dokaza, i evo prilike da pozovemo što više “svjedočanstava” tj individua koje su nam neophodne kako bi aplikacija što prije ušla u zvanično ocjenjivanje. Zainteresovani mogu da nam pišu na office@nvo35mm.com gdje ćemo im u odgovoru objasniti naredne korake”, navedeno je u saopštenju NVO 35mm koje potpisuje izvršni direktor Darko Ivanović.

“Jedinica mjerenja koju smo predložili za ovu kategoriju je „izvršni zvaničnici po glavi stanovnika“ koja će Crnu Goru sigurno postaviti na administrativni Olimp i smjestiti ovu Vladu među legendarne, makar na ovaj način. Jedini rekord koji je jedva i blizu crnogorskog je onaj Šri Lanke u kategoriji “Najviše postavljenih ministara u Vladi” iz 2005 godine (rekord nije više aktivan) – koji bilježi da je ova zemlja imala 52 ministra. Sve je ovo dovoljno da postidi i naš državni aparat – da nije činjenice da Šri Lanka ima više od 20 miliona stanovnika”, pojasnio je Ivanović.

U kontekstu ovog rekorda, navodi da nominacija predstavlja odnos broja izvršnih vladinih zvaničnika prema svakom građaninu i građanki u državi.

“Na primjer: po kalkulacijama Crna Gora ima otprilike 0.0000537 izvršnih zvaničnika za svaku osobu u zemlji. Ili, laički rečeno, naše administrativno svjetsko čudo od Vlade ima 34 izvršna zvaničnika na 633,158 ljudi, odnosno na 18,627 ljudi dobijemo po jednog čuvara demokratije iz izvršne vlasti. Poređenja radi, u regionu smo ispred Hrvatske koja ima 18 predstavnika Vlade na 3,871,833 odnosno po jedan predstavnik Vlade na 215,101 stanovnika a kada su u pitanju veliki aparati, mnogo smo brižiniji za građane od recimo jedne Njemačke koja ima jednog izvršnog zvaničnika na 4,964,705 stanovnika, tj. 17 predstavnika Vlade na preko 84 miliona stanovnika”, naveo je Ivanović.

Nadamo se, kaže, da će ova nominacija pomoći dodatnoj prepoznatljivosti Crne Gore u inostranstvu, i efikasno skrenuti pažnju sa dnevnopolitičkih trivijalnosti poput, kaže, “galopirajuće inflacije, loše turističke sezone i katastrofalne situacije u bezbjednosnom sektoru”.

“Neka nam je svima sa srećom prijava, uz nadu u novi rekord”, zaključio je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније