Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (dpa,epd)  [ DW ]

31. 07. 2024. 13:40

Sudanski de fakto predsjednik Al-Burhan za dlaku izbjegao smrt

Abdel Fatah al-Burhan (2023)

Dronovi su pogodili ceremoniju dodjele diploma u vojnim školama u vojnim kampu Džubait. U napadu je poginulo pet osoba, a nekoliko je povrijeđeno, prenose svjetske agencije. Kako je objavio list Sudan Tribune, vojska je uspjela da presretne nekoliko dronova koji su bili usmjereni na taj vojni kamp na istoku zemlje, prenosi epd.

Prema sudnaskoj vojsci, Abdel Fatah Al-Burhan je bezbjedan i nalazi se manje stotinak kilometara dalje od mjesta napada, u priobalnom gradu Port Sudanu gdje se nalazi privremeno sjedište vlade, preostale diplomate i odakle djeluju i humanitarne organizacije. Oko glavnog grada Kartuma vode borbe od izbijanja građanskog rata u aprilu 2023. godine.

Iranski ambasador predaje akreditaciju al Burhanu, 21.juli 2024.

Vojska pokazuje video snimke na kojima se vidi al Burhan

Vojska nije dala nikakve informacije o Al-Burhanovom stanju, ali je objavila slike 64-godišnjeg general u maskirnoj odjeći i naočarima za sunce kako čestita diplomcima.

Na video snimku koji je podijeljen na društvenim mrežama sa karakteristikama lokacije koje se podudaraju sa onima u Džubajtu, vide se članovi porodice kako snimaju ceremonijalni marš mladih vojnih diplomaca kada se iznenada začuje zvuk približavanja letjelica i eksplozija.

Na drugom snimku, za koji se navodi da potiče iz bolnice Džubajt, vidi se Al-Burhan u istoj odjeći kao na zvaničnom snimku, očigledno u dobrom stanju, okružen masom ljudi.

Krvavi građanski rat više od godinu 

Već više od godinu u Sudanu bjesni krvavi sukob između s jedne strane vladara Al-Burhana i vojske i s druge strane paravojnih jedinica (RSF) njegovog bivšeg zamjenika Mohameda Hamdana Dagloa.

Mohamed Hamdan Daglo

Ovaj napad je uslijedio nakon niza udara bespilotnih letjelica u različitim djelovima zemlje posljednjih mjeseci, kako izvještava Sudan Tribune.

Paravojne snage za brzu podršku (RSF) okrivljene su za napade, ali nijesu javno preuzele odgovornost. Od izbijanja rata, milicije RSF-a su osvojale sve više oblasti Sudana, dok je vojska uspjela da povrati samo jedan mali dio.

Iako postoji embargo na oružje, obje zaraćene strane su uvezle vojne bespilotne letjelice - prema izvještajima tamošnjih medija - iz Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema UN, ovaj sukob je doveo do raseljavanja skoro deset miliona ljudi u zemlji na Rogu Afrike.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније