Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

24. 07. 2024. 14:13 >> 16:27
Čitaj mi:

SJEDNICA U TOKU

Rasprava u podgoričkom parlamentu; Mićović: Milatović vršio pritisak na odbornike PES-a

U toku je sjednica Skupštine Glavnog grada, na kojoj se raspravlja o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu. Dok opozicija traži nove izbore, odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Tok sjednice:

Popović: Za izbore ćemo dati preko milion eura

Odbornica Demorkata Zdenka Popović pitala kolege iz vladajuće većine "sa čim će pred građane".

"Priverda Glavnog grada je urnisana u ranijem periodu, a dugovanja po brojnim osnovama oko 120 miliona", istakla je Popović.

Ona je navela da se Glavni grad vodio domaćinski i odgovorno.

"Demokrate se ne boje izbora, ali se pitam šta ćemo dobiti tog dana? Ako se dese izbori, ne postoji varijanta da donesemo budžet, već ćemo ući u privremeno finansiranje. Za izbore ćemo dati preko milion eura", dodala je Popović.

Navela je da joj je žao što je došlo do nesuglasica u PES-u zbog čega će doći do skraćenja mandata lokalnom parlamentu.

Marković: Milatović sa DPS-om ruši vlast u Podgorici

Odbornica PES-a Branka Marković rekla je da su "pale sve maske" te da je njihov Jakov Milatović "ne preza da sa DPS-om ruši vlast u Podgorici".

"Iako bi trebao biti predsjednik svih građana, bivši potpredsjednik PES-a ruši vlast sa DPS-om i GP URA. Počeo je sa opstrukcijom unutar partije i nepoštovanjem odluka Glavnog odbora, pa je dvije poslanice izvukao iz partije, a zatim opstruirao formiranje Vlade", kazala je Marković.

Marković smatra da su sva ova dešavanja u Podgorici razotkrila njegove namjere.

"Nijesu Milatović i njegovih pet odbornika izdali samo programske principe PES-a, već i građane. Nijesu građani Podgorice dali mandat njima da šuruju sa DPS-om, ali ni da ruše sve što je nova uprava postigla", dodala je Marković.

Rakčević: Ne pada mi na pamet da se dokopam fotelje Injac

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Luka Rakčević kazao je da se osjeća besmisleno jer ga, kako kaže, umara politička priča.

"Imam utisak da je kampanja već počela, a izbor je nikad lakši. Ne ide mi se na izbore, ali mislim da će građani biti odgovorni i tvrdim da će DPS biti značajno slabiji na ovim izborima. Interesuje me da grad funkcioniše. Stojim punim integritetom iza odluke da se skrati mandat Skupštine jer tako pomažemo Glavnom gradu", poručio je Rakčević.

Ponovio je da Skupštini treba skratiti mandat, a ne da prekrajaju izbornu volju.

"Ne da glasamo za smjenu gradonačelnice, da bih se dokopao te fotelje, jer mi to ne pada na pamet. Mogli smo i to da uradimo, ne pada mi na pamet" poručio je Rakčević.

Odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

"Nimalo nije bilo jednostavno trpjeti te pritiske", kazala je ona. 

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić poručila je da nije podlegla pritisku prodaje, kupovine, a ni ucjene.

"Tako će ostati i dalje. Nismo ušli u koaliciju sa opozicijom, niti ostali u vlasti sa većinom jer je to bilo nemoguće", kazala je Ljiljanić.

Predsjednica Skupštije Jelena Borovinić-Bojović kazala je na sjednici da neće biti nikakve opstrukcije i odugovlačenja sjednice neće biti jer za tim, kako je istakla, neće biti razloga.

"Ići ćemo na izbore i na njima će građani reći šta misle. Nećemo bježati od izbora" poručila je Borovinić-Bojović.

Vešović: Ovdje postoje određene koalicije koje će služiti za prevaru građana na narednim izborima

Građane možete prevariti najviše jednom, u tom obliku u kom ih varate, poručio je odbornik Stefan Vešović.

„Već sada je jasno da ovdje postoje određene koalicije koje će služiti za prevaru građana na narednim izborima. Napokon, nakon što su se stekli uslovi da može da se radi normalno, pojedini ljudi su svjesno odlučili da to uskrate. Građani sve znaju i sve vide, a siguran sam da na narednim izborima neće biti mnogo drugačija konstrukcija vlasti. Jasna mi je težnja opozicije da skrati mandat, ali mi je žao da su kolege iz vladajuće većine, koji znaju u kakvim se uslovima radilo, dali platformu da to realizuju“, kazao je Vešović.

Odbornik Vasilije Čarapić kazao je da bi novim izborima izborna volja građana bila iznevjerena, jer su upravo oni birali heterogeni sastav.

Takođe je na sjednici kazao da su iz PES-a, nakon rascjepa u njegovoj partiji, pregovarali sa onima koji su je napustili.

"Na tim pregovorima sam trpio uvrede, ali sam ćutao jer sam smatrao da je interes građana Podgorice da dođe do dogovora", kazao je on. 

Nezavisni odbornik Nemanja Baošić poručio je da neće učestvovati u glasanju sa sadašnjom opozicijom.

"Da aktuelna većina treba da padne - treba jer nije uradila ni deset odsto od onoga šo je obećala u kampanji. Neću glasati za skraćenje mandata zbog principa", rekao je Baošić.

Odbornik Pokreta Evropa sad Boris Pejović tvrdi da su građani itekako znali da cijene ES1.

“Evropa sad 2 će se realizovati mjesec prije roka. Tačno je da cijene rastu, da imamo inflaciju. Ali, pogledajte region. Pitanje je kako bi se živjelo sa ovakvim cijenama i pređašnjim platama”, ukazao je on. 

Nije usvojen predlog da inicijativa za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac bude treća tačka dnevnog reda. 

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić zatražila je da prva tačka dnevnog reda bude inicijativa za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada, što su odbornici izglasali. 

Isto je tražio i odbornik DPS-a Andrija Klikovac, koji je poručio da bi za Podgoricu najbolje bilo da se organizuju prijevremeni izbori. 

Klikovac je takođe zatražio i da druga tačka bude "utvrđivanje broja odbornika u Podgorici", te da se o skraćenju mandata glasa odmah nakon te tačke. Odbornici su i za to glasali.

Vanredni izbori - da ili ne? 

Podsjetimo, inicijativu su podnijeli Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP), a podršku im je najavio Pokret za Podgoricu.

Ipak, za većinu su im potrebna još tri glasa koje im mogu dati Pokret za promnjene (PzP) ili Građanski pokret (GP) URA.

Iz PzP-a su sinoć najavili da će glasati za smjenu, međutim, danas su dva odbornika te stranke - Mladen Jovanović i Goran Šćepanović najavili da neće poslušati centralu.

Odbornice Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić i Jevrosima Pejović ranije su najavile da će glasati za skraćenje mandata podgoričkom parlamentu, ali da neće podržati smjenu Injac.

Ako bude skraćen mandat Skupštini, vanredni izbori u Podgorici bi najranije mogli biti održani 29. septembra i morali bi biti raspisani sjutra. 

Kriza vlasti počela nakon raskola u PES-u

Kriza vlasti u Podgorici počela je u martu nakon raskola u Pokretu Evropa sad, kad je taj pokret napustilo pet odbornika koji su oformili Pokret za Podgoricu.

Oni su se sa GP URA i PzP-om dogovorili o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније