Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

24. 07. 2024. 14:38 >> 14:46

SAOPŠTENJE

CDT: Netransparentnost Vlade unijela zabunu u vezi sa brojem ministarstava

I bi rekonstrukcija. A u novoj Vladi potpredsjednika, ministara i ministarstava koliko želite, toliko da prosječan građanin/ka dan kasnije sasvim sigurno ne zna da kaže njihov broj, a male su šanse da bi uspio/jela da nabroji ministarstva ili ministre, ocijenili su u Centru za demokratsku tranziciju.

Kako navode u saopštenju, čini se da ni medijima taj dio baš ne ide lako, jer jedni kažu da imamo 25 ministara, drugi da imamo 24 ministarstva, treći 26 ministarstava, četvrti 27 resora.

"Zabunu su unijeli i pojedini kredibilni mediji, pa je sasvim jasno da je u pitanju nenamjerna greška koja je u krajnjem izazvana netransparentnošću Vlade, izostankom sveobuhvatne javne rasprave, ali i činjenicom da su određeni ministri potpuno nepoznati crnogorskoj javnosti, pa su se pojedini novinari “mučili” da pronađu njihove fotografije. Tačan podatak je da rekonstruisana Vlada ima 25 ministarstava. Ministara ima 26, odnosno jedan više, jer je izabran i ministar bez portfelja, koji nije starješina ministarstva, ali je po položaju član Vlade. Osim premijera, Vladu čini i sedam potpredsjednika (od kojih su dvojica ujedno i ministri)", navode u CDT-u.

Zabunu u javnosti su, dodaju, unijeli i nazivi resora.

"Imamo dva potpredsjednika vlade – jednog za međunarodne odnose, a drugog za evropske i vanjske poslove, pa se postavlja pitanje ko će se od njih baviti međunarodnim, a ko vanjskim poslovima. Zanimljivo bi bilo čuti i gdje se to u Crnoj Gori rudare nafta i gas ili recimo šta će nam donijeti ministarstvo za saradnju sa nevladinim sektorom. Sasvim sigurno će uslijediti i pogrešna interpretiranja oko toga koje su nadležnosti određenih ministarstava, šta ostaje upravama, direkcijama, agencijama. Razlog je jednostavan – javnost nema dovoljno informacija o odlukama Vlade, planovima, načinima na koji će oni biti realizovani, a riječ je o važnim temama koje se tiču svih nas koji bi u krajnjem trebalo da pozovemo javne funkcionere na odgovornost ukoliko ne budu ispunjeni. Sigurni smo da novinari sa nestrpljenjem iščekuju medijska pojavljivanja pojedinih ministara i priliku da ih pitaju jesu li se ikada prije bavili poslom iz nadležnosti resora koje sada pokrivaju. No, ni to nije nikakva novost u državi koja stremi da bude 'Singapur Evrope'", navode u ovoj NVO.

U CDT-u ističu da treba dodati i činjenicu da poslanici i poslanice Skupštine Crne Gore, do par sati uoči jučerašnje sjednice, nijesu imali nikakvo formalno obrazloženje niti informaciju o rekonstrukciji Vlade što govori u kojoj mjeri je obezvrijeđena najznačajnija institucija u demokratiji.

"A nije izostala ni reakcija korisnika društvenih mreža, pa su se pojedini opravdano pitali hoće li se prije početka sjednice Vlade morati igrati 'muzičke stolice', mora li se rekonstruisati zgrada, zašto je zaboravljeno ministarstvo sreće. U javnom diskursu zloupotrebljavale su se žrtve genocida u Srebrenici, koje su ovog puta korišćene za manipulativne 'obračune' sa Bošnjačkom strankom, fotošopirane su fotografije njenog lidera i članova, nazivani su izdajnicima, plaćenicima, što je neminovno sa sobom donijelo i govor mržnje. I dok su se iz BS-a mogle čuti poruke poput onih da je 'karma čudo' i da mogu podnijeti mnogo više 'nego koliko im kokarde i šajkača lijepe fotomontažama', ostaje pitanje koliko će puta podići ruku za potencijalno loše politike onih koji u šajkačama sa kokardom ne vide ništa sporno", navodi se u saopštenju koje je potpisla Jelena Jovanović, izvršna urednica portala Raskrinkavanje.me.

Podsjećaju da ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje iznešeni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније