Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

24. 07. 2024. 16:33 >> 16:33

U NIGERIJI

Meta ugasila više od 60.000 naloga povezanih sa seksualnim iznudama

Kompanija Meta saopštila je da je uklonila oko 63.000 Fejsbuk naloga u Nigeriji koji su se bavili prevarama vezanim za finansijsko seksualno iznuđivanje, zajedno sa grupama i stranicama koje su pokušavale da organizuju, regrutuju i obuče nove prevarante.

Seksualno iznuđivanje, ili sekstorstvo, uključuje ubjeđivanje osobe da pošalje eksplicitne fotografije na mrežu, a zatim prijetnju da će se te slike učiniti javnim, osim ako žrtva ne isplati novac ili prihvati da obavi neke seksualne usluge.

Nedavni slučajevi visokog profila uključuju dva brata iz Nigerije koji su se izjasnili krivim za seksualno iznuđivanje tinejdžera i mladića u Mičigenu, uključujući jednog koji je sebi oduzeo život, i zamjenika šerifa Virdžinije koji je seksualno iznuđivao i kidnapovao 15-godišnju djevojčicu.

Posljednjih godina došlo je do značajnog porasta slučajeva seksualne iznude, što je djelimično podstakla organizovana grupa pod nazivom Jahu Bojs, koja djeluje uglavnom iz Nigerije, saopštila je Meta.

U januaru je FBI upozorio na "veliki porast" slučajeva seksualne iznude od djece. Ciljane žrtve su prvenstveno dječaci između 14 i 17 godina, ali FBI tvrdi da svako dijete može postati žrtva.

Kompanija Meta je saopštila da je njena istraga otkrila da je većina pokušaja prevaranta bila neuspješna i da su uglavnom bili usmjereni na odrasle muškarce u SAD, ali je dodao da su neki pokušali da ciljaju i maloljetnike, što je Meta prijavila Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisana djecu.

Uklonjeni nalozi uključivali su "koordinisanu mrežu" od oko 2.500 naloga povezanih sa grupom od oko 20 ljudi koji su ih vodili, saopštila je Meta.

U aprilu je Meta objavila da postavlja nove alate na Instagramu za zaštitu mladih i borbu protiv seksualnog iznuđivanja, uključujući i funkciju koja će automatski zamagliti golotinju na fotografijama u direktnim porukama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније