Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

24. 07. 2024. 17:03 >> 17:03

savjet ministara saopštio

BiH ostaje bez 70 miliona eura od EU jer nije usvojila Nacrt reformske agende

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende jer predstavnici četiri kantona u Federaciji BiH nijesu dali saglasnost na predloženi dokument, saopštio je Savjet ministara BiH.

Nacrt nije usvojen uprkos dodatnom roku koji je odobrila Evropska komisija i upornim pokušajima usaglašavanja u protekla dva dana.

Saglasnost na Nacrt reformske agende nijesu dali Kanton Srednja Bosna, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton i Unsko-sanski kanton.

"Zbog njihovog odbijanja, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije zvanično podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende", piše u saopštenju.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto koja je i predsjedavajuća Radnog tima, izjavila je da je Evropska komisija, posredstvom komesara za proširenje i politiku susjedstva Olivera Varheljija, odobrila BiH dodatni rok za podnošenje Nacrta reformske agende, što su bila protekla dva dana.

"Nažalost, uprkos svim naporima i podršci koju smo dobili od evropskih institucija, to nije bilo dovoljno da svi u BiH pokažemo minimalnu dozu političke odgovornosti i usmjerimo naše aktivnosti prema zajedničkom evropskom putu", navela je Krišto.

BiH je zato "ispustila" 70 miliona eura bespovratnih sredstava EU.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto je objavio da je Stranka demokratske akcije (SDA), posredstvom svoja četiri kantonalna premijera, odbila da podrži plan reformi iz Plana rasta.

On smatra da je time SDA "zakočila evropski put" i uskratila novac građanima i firmama u cijeloj BiH.

"Na ovakvo nerazumno ponašanje smo navikli iz Republike Srpske, ali evo SDA ima primjedbe", napisao je Forto na Fejsbuku.

SDA je saopštila da su premijeri četiri kantona "dali uslovnu suglasnost" na tekst Nacrta reformske agende, navodeći da se iz tog dokumenta "ne mogu uklanjati djelovi koji se odnose na poštovanje odluka Ustavnog suda BiH".

Neprihvatljivim smatraju to što je iz dokumenta brisan termin "državni", te se "državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim i uvodi se entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga dosad nije bilo".

Naveli su da je neprihvatljivo i da su na listi projekata koji bi vili finansirani, uglavnom projekti iz RS i kantona s hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni s bošnjačkom.

"Udovoljavanje ultimatumima iz entiteta RS ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban BiH i njenim građanima", ukazala je SDA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније