Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

24. 07. 2024. 15:30 >> 15:24

Ukrajinski ministar smatra da Rusija nije spremna da pregovara 'u dobroj vjeri'

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas tokom posjete Kini da će njegova zemlja razgovarati sa Rusijom tek kada ona bude spremna da to čini "u dobroj volji".

Tokom sureta sa svojim kineskim kolegom Vangom Jiem Kuleba je ponovio stav Ukrajine da je spremna da pregovara sa ruskom stranom, ali tek kada Rusija bude spremna da pregovara u dobroj volji, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova koje je dodalo da trenutno ruska strana nije spremna to da uradi.

Ruske vlasti odredile su drakonske uslove za pregovore - da se Ukrajina odrekne svih teritorija na koje Rusija polaže prava i da odustane od ulaska u NATO.

Kina je ključni partner Moskve i trudi se da bude posrednik između dvije zaraćene strane. Kulebina posjeta Kini ove nedjelje prva je posjeta jednog visokog ukrajinskog zvaničnika na tom nivou od početka ruske invazije u Ukrajini, prenosi agencija Frans pres i podsjeća da Peking nije osudio rusku invaziju.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je, u odgovoru na pitanje o susretu ministara Vanga Jia i Dmitra Kulebe jutros u Guangdžuu na juge Kine, rekla da su oni "razmjenili mišljenja o sukobu".

"Vang Ji je naglasio da je kriza u Ukrajini ušla u treću godinu, da se sukob nastavlja i da postoji rizik od eskalacije i prelivanja", dodala je ona.

"Kina ocjenjuje da rješenje svih sukoba na kraju mora proći preko pregovaračkog stola", dodala je portparolka.

Kina koja sa Rusijom dijeli želju da predstavlja kontratežu SAD, optužuje NATO da zanemaruje zabrinutost Moskve po pitanju bezbjednosti.

Kina je ranije, u dokumentu o ratu, ipak pozvala na poštovanje teritorijalnog integriteta svih država, pa prema tome i Ukrajine.

Uprkos očiglednim razlikama u stavu Kuleba je juče, u objavi na Instagramu, ocenio da Kijev i Peking treba da se angažuju u direktnom dijalogu i pozvao da se izbjegne konkurencija između mirovnin planova.

Priije nedjelju dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naslutio je mogunost pregovora sa Rusijom i rekao da podržava prisustvo ruskih predstravnika na budućem samitu o miru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније