Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Juna Ku - BBC na korejskom  [ BBC ]

24. 07. 2024. 13:58   >>  16:21

Zašto severnokorejske diplomate beže iz zemlje

Viši diplomata iz ambasade Severne Koreje na Kubi prebegao je u Južnu Koreju u novembru, potvrdila je obaveštajna služba Seula za BBC.

Kula Čuče i spomenik Radničke partije u Pjongjangu
Getty Images
Kula Čuče i spomenik Radničke partije u Pjongjangu,, glavnom gradu Severne Koreje

Viši diplomata iz ambasade Severne Koreje na Kubi prebegao je u Južnu Koreju u novembru, potvrdila je obaveštajna služba Seula za BBC 16. jula.

Detaljima o prebezima iz Severne Koreje često su potrebni čitavi meseci da bi izašli na videlo, jer osobe moraju da završe kurseve o južnokorejskom društvu pre nego što budu formalno integrisane.

Medijski izveštaji iz Južne Koreje tvrde da je u tu zemlju prebegao savetnik odgovoran za politička pitanja u ambasadi Severne Koreje na Kubi.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) nije to potvrdila BBC-u.

List Čosun Ilbo preneo je da je uspeo da intervjuiše diplomatu, kog je imenovao kao 52-godišnjeg Rija Ilgjua.

Prema Ministarstvu za ujedinjenje, desetak severnokorejaca, koji su se predstavljali kao diplomate, iseljenici i studenti, prebegli su prošle godine, što je najveći broj još od 2017.

Diplomate iz Severne Koreje tradicionalno se doživljavaju kao pripadnici elite Pjongjanga, tako da njihovo bekstvo postavlja pitanja o stabilnosti i održivosti diplomatskog kora režima.

Zatvaraju se ambasade

Pored skorašnjih bekstava, Severna Koreja je prošle godine zatvorila nekoliko diplomatskih misija.

Zaključno sa februarom, Severna Koreja je imala 44 diplomatske misije u inostranstvu (39 stalnih ambasada, dva generalna konzulata i tri predstavničke misije), što je pad u odnosu na 53 iz 2022. godine, sa nedavnim zatvaranjima u Nepalu, Španiji, Angoli, Ugandi, Hong Kongu i Libiji.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje pripisalo je zatvaranja poteškoćama koje stvaraju međunarodne sankcije uvedene Severnoj Koreji.

Stručnjaci takođe doživljavaju ovaj trend kao napore zemlje da izvrši pragmatičnu rekonstrukciju.

„Nedavno zatvorene diplomatske misije otvorene su 1960-ih i 1970-ih kad su se Severna Koreja i Južna Koreja takmičile za glasove u UN", kaže za BBC Nam Sungvok, direktor Instituta za nacionalno ujedinjenje i konvergenciju na Korejskom univerzitetu.

„Sada to više nije slučaj. Severna Koreja preusmerava diplomatske napore na zemlje sa anti-američkim stavovima, gde mogu da zarade novac i izbegnu sankcije UN."

Nam kaže da diplomate iz Severne Koreje moraju same da finansiraju polovinu vlastitih operativnih troškova, ali sankcije UN otežale su zaradu strane valute i „dovele do sve većeg pritiska Pjongjanga i naknadnih prebega."

Ekonomske nedaće sa kojima se suočavaju diplomate iz Severne Koreje dobro su dokumentovane u svedočanstvima ljudi koji su prebegli u Južnu Koreju.

U intervjuu za južnokorejski list Čosun Ilbo, Ri Ilgju je živopisno nazvao radnike Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje „prosjacima sa kravatom".

Ova metafora naglašava upadljivi nesklad između visokog društvenog statusa diplomata i njihove oskudne nadoknade.

Strah od kazne

Severnokorejski vojnici salutiraju ispred statua vođa te zemlje
Getty Images
Severnokorejski vojnici salutiraju ispred statua vođa te zemlje

Među svim finansijskim izazovima, odgovornosti diplomata samo dodatno rastu.

Kvak Gilsup, predsednik Centra za jedinstvenu Koreju koji je prethodno služio kao analitičar Severne Koreje u NIS-u, kaže da su diplomate na meti sve većih kritika i disciplinskih provera zbog „zalaganja Kima Džonga Una za politiku dve Koreje".

„Diplomate se sada osećaju ugroženo i više ih brine budućnost njihovih porodica", kaže.

Uspostavljanje diplomatskih veza između Kube i Južne Koreje početkom godine, prvi put za 65 godina, moglo je da napravi dodatni pritisak na diplomate iz Severne Koreje stacionirane na Kubi.

Pre ovog sporazuma, Kuba je dugo bila na strani Pjongjanga kao jednog od najstarijih saveznika.

Tae Jongho, zamenik ambasadora Severne Koreje u Velikoj Britaniji, koji je prebegao 2016. godine, obelodanio je na Fejsbuku da je bio bliski kolega sa Rijom Ilgjuom.

Tae je napisao: „Rijev konačni veliki zadatak bio je da spreči uspostavljanje diplomatskih veza između Kube i Severne Koreje. On je pokušao da sprovede uputstva Pjongjanga, ali je rekao da nije imao šanse zbog sve većeg naginjanja Kube ka Južnoj Koreji."

Bilo je i izveštaja o teškim posledicama za diplomate koji su učestvovali u neuspešnom samitu Sjedinjenih Država i Severne Koreje 2019. godine, među kojima su bile deportacije i pogubljenja.


Pogledajte i ovaj video


Posledice bekstva diplomata

Bekstva diplomata iz Severne Koreje dešavaju se još od 1990-ih, a stvarne brojke verovatno su mnogo više zbog neprijavljenih slučajeva.

Kvak sugeriše da su rani prebezi, kao što je Ko Janghvan (bivši prvi sekretar ambasade Severne Koreje u Kongu, koji je prebegao u Južnu Koreju 1991. godine), značajno uticali na diplomate koje su stigle posle njega.

„Ako ste diplomata iz Severne Koreje, malo je verovatno da niste videli Taeov slučaj", kaže doktor Kvak.

„On je pokazao da čak i ako prebegnete, možete da budete aktivni u Južnoj Koreji, postanete izabrani poslanik i član Vrhovnog saveta vladajuće stranke."

Za diplomate iz Severne Koreje, koje su već stacionirane u inostranstvu, prilika za bekstvo generalno se doživljava pristupačnijom nego za obične građane.

Međutim, kao i svi drugi, oni se i dalje suočavaju sa izazovom nemogućnosti da garantuju bezbednost njihovih porodica u Severnoj Koreji.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније