Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Gradski.me ]

06. 05. 2024. 21:48 >> 21:48
Čitaj mi:

Pavličić

"Ako bude temeljena na zakonu odlukom Upravnog suda biće poništeno rješenje o prestanku mog mandata"

Ako bude temeljena na zakonu, apsolutno nemam dilemu da će odlukom Upravnog suda biti poništeno rješenje Vlade o prestanku mog mandata, kazala je ranija zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i sada nacionalni konsultant Savjeta Evrope za programe vladavine prava Valentina Pavličić.

Ona je, gostujući u emisiji “Referat”, koji Gradska RTV radi u koprodukciji sa RTCG, autora Marka Vešovića, istakla da nije isključeno da će zbog odluke Vlade o njenoj smjeni pravdu potražiti pred sudom u Strazburu.

Ističe da je taj proces čitav pravni konglomerat koji treba da se održi pred Vladom, u kojoj sjede pravnici koji bi, kako navodi, morali znati što treba da urade.

“Pogotovo u trenutku kada nas očekuje dobijanje IBAR-a, jer, u konačnom, ovo prate i naši međunarodni partneri”, poručila je Pavličić.

Ustavni sud je nedavno pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i Pavličić naglašava da treba sačekati konačnu odluku.

“Takvo postupanje Usrtavnog suda je na fonu onoga što sam govorila tokom čitavog svog mandata, a to je da je za Crnu Goru neophodno da dobije efektivan i efikasan Ustavni sud. Mi imamo Ustavni sud koji osluškuje dnevnu politiku, što nikako ne bi smio. Da je taj sud pravi čuvar Ustava i Zakona, postupak koji sam pokrenula zasluživao je možda par dana da bude pred Ustavnim sudom, dok se slože spisi”, objašnjava Pavličić.

Dodaje da ta uredba nije neustavna i nezakonita zato što se ne poziva na jedan član, što je bilo objašnjenje, već zato što u sebi nosi određeni član koji je, kako kaže, retroaktivan.

“Mogu sudije ne znam kojeg suda da presude kako trenutno odgovara nekome, ali presudiće oni koji će dati zadnju instancu, a to je sud u Strazburu”, poručuje Pavličić.

Tvrdi da je ta odredba proizvela nezakonito rješenje o prestanku mandata, te da je Ustavnii sud potpuno neaktivan po tom pitanju.

“Inicijator izmjene tog pravnog propisa ne posjeduje pravno znanje niti profesionalno iskustvo da bi znao u što se upustio. To se dešava u trenutku kada imamo ozbiljne postupke u fazi izvršenja i ozbiljne postupke koji će imati posljedice na makroekonomsku i fiskalnu politiku Crne Gore”, navodi Pavličić.

Ističe da ovakvo postupanje Ustavnog suda Crne Gore ne poznaju sudovi u regionu, te podsjeća da još uvijek nemamo odgovor kada nekom suduji treba da prestane mandat.

“Mandat je ustavna kategorija i određen je sudijama i Ustavnog i Vrhovnog suda, i svim sudijama koji se biraju na mandate””, objašnjava Pavličić.

Naglašava da Crnoj Gori nijesu potrebne sudije koje su iskusne po godinama već iskusne znanjem, koje je, kako kaže, potkrijepljeno međunarodnim standardima.

“Danas u Ustavnom sudu imamo iste one sudije koje su ukinule svoju odredbu o dužini trajanja ustavnosudskih postupaka, pa nijesu riješile pitanje dužine trajanja. Crnoj Gori trebaju ozbiiljne sudije, na koje uvijek može da se osloni”, smatra Pavličić.

Govoreći o ministrru pravde Andreju Miloviću, Pavličić ističe da joj je žao što je Crna Gora dozvolila da lične ambcije idu ispred znanja i profesionalnosti.

”O pravnim dometima aktuelnog ministra pravde najbolje su rekli oni koji su ga postavili na tu poziciju, tvrdnjom da je svojim djelovanjem partiji prouzrokovao političku štetu”, istakla je Pavličić.

Odluka o ukidanju pritvora bez isporučene prvostepene presude predstavlja ozbiljan sistemski problem

Odredba o tri godine trajanja pritvora, uvedena je pod pritiskom sudske prakse iz Strazbura, koji nalaže da se prava okrivljenih moraju čuvati, na način što će im se suditi u razumnom roku, naglašava Pavličić.

“Ni kao građanka niti kao profesionalac nijesam spokojna što svakog dana možemo vidjeti da je sud ukinuo pritvor nekome, a da nije isporučio prvostepenu presudu. To su ozbiljni sistemski problemi i sa tim ne možemo at hoc da se pozabavimo. Moramo da ojačamo sudske timove kako ne bi imali situacije da se odlažu glavni pretresi zbog toga što nijesmo procesno sposobni da iznesemo neki predmet”, poručuje Pavličić.

Podsjeća da u Crnoj Gori ne postoji sinhronizacija institucija, te da smo bez sinhronizacije i cjelovitog pristupa određenom pravnom problemu na nuli.

“Ako nam je stalo da sistemski izađemo iz problema, zaista se moramo sučeliti sa njim. Ne možemo danas u 2024. godini da rešavamo ustavne žalbe iz 2017.“, naglašava Pavličić.

Pavličić se osvrnula i na nedavnu odluku Vlade o isplati bivših radnika “Radoja Dakića”.

“Odluka Vlade bila je da se isplati po odlukama Ustavnog suda za nematerijalnu štetu, što znači da se isplati naknada štete zbog dužine trajanja izvršnog i stečajnog postupka, ne i da se isplati ono što se njima stvarno duguje. Ti predmeti zaslužuju pažnju jer su briojčano veliki, i materijalno će prema državi biti veliki teret”, objašnjava Pavličić.

Ističe da je samo u tom konkretnom slučaju ostalo još 10,5 milona eura koje treba da se namire, a izvjesno će, smatra, Crna Gora morati da napravi popis dugovanja po pravosnažnim presudama prema radnicima državnih preduzeća, te da će zbog nesinhronizacije institucija to biti veliki problem.

Pavličić je odgovorila i na pitanja da li se materijal iz Sky aplikacije može koristiti kao dokaz, što misli o zakonu o porijeklu imovine, te da li je predugo trajao popis depoa Višeg suda iz kojeg je nestalo više desetina dokaza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније