Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

27. 05. 2024. 08:44 >> 09:47
3
Čitaj mi:

RADOVIĆ-PAVLIČIĆ

"Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"

Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

Radović je u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao da ta nevladina organizacija već od 2016. godine počela da gradi ediciju sličnih publikacija sa aktuelnim temama svake godine, te da je povod teme ovogodišnje publikacije upravo taj jer se, kako kaže, nalazimo u specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada Crnoj Gori vrata Evropske unije otvorena.

"Tako da ovo je deveta publikacija od tada i odlučili smo imajući u vidu da je punoljetstvo nezavisnosti, da je 12 godina od počinjanja pregovora, željeli smo da ovo bude tema ove godine i posebno iz razloga jer zaista se nalazimo u jednom specifičnom momentu kada više nego ikada do sada su vrata Evropske unije otvorena, više nego ikada do sada je ruka sa strane EU ispružena, da vidimo gdje smo da podvučemo crtu, ali ne samo i to da analiza ponudi kako je trenutno stanje, već nam je bio cilj da jedna ovakva publikacija ponudi i preporuke, kao što i sam naziv kaže Putokaz ka EU, da zapravo vidimo šta je to što moramo da uradimo u narednom periodu kako bi iskoristili ovaj moment", istakao je Radović. 

Bivša zastupnica Crne Gore pred Sudom za ljudska prava Valentina Pavličić je gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazala da se slaže da je dobar trenutak za Crnu Goru za ulazak u EU, ali da je to jedna strana medalje, a druga strana medalje je da li smo mi spremni da ispunimo sve ono što od nas očekuje da bi ušli na ta vrata Evropske unije.

"Ukoliko zaista svi oni koji su akteri i političkih i društvenih zbivanja u Crnoj Gori ne iskoriste ovaj moment, ja mislim da će dosta onda vremena proći ili pitanje je da li ćemo imati uopšte prilike", kazala je Pavličić. 

Hoćemo li iskoristiti trenutak, kaže Pavličić, to sve zavisi ne od Evropske unije, ne od institucija koje rukovode Evropskom unijom, već isključivo od nas.

"Ko su nosioci tih promjena i ko su akteri tog dijela koji treba da ispune zadatke, mi to vidimo na sceni, u bilo kom segmentu društvenih zbivanja. Ukoliko se nešto na pravi put ne trasira, ukoliko se nešto na pravi put i pravnim putem ne ocijeni kako treba da ide, onda zaista možda i ne zaslužujemo da budemo tamo gdje su nam se vrata otvorila. Ali ja se nadam da Crna Gora mora biti dio porodice Evropskih zemalja, upravo iz razloga jer nam to nudi stabilnost, to nam nudi sistem, red i pravni poredak, onakav kakav mi na ovaj ili onaj način gledamo da se dešava u visokim zapadnim demokratijama", kazala je Pavličić. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније