Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

31. 07. 2024. 12:35 >> 12:42
Čitaj mi:

UPRAVA ZA gazdovanje šumama

Sindikat: Zaposleni zabrinuti, poslanici da uvaže struku

Sindikalna organizacija Uprave za gazdovanje šumama i lovištima saopštila je da Uprava treba da ostane u postojećem obliku (gdje će se uvesti jača kontrola u svim segmentima rada), kao i da se formira preduzeće koje će vršiti eksploataciju i korišćenje šuma. Apeluju na sve poslanike Skupštine Crne Gore, da usvoje, kao jedan od ključnih, amandman poslanice Slađane Kaluđerović i poslanika Bogdana Božovića, jer oni, kako navode, daju kompletan smisao dogovora Sindikata i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Kako je više puta u prethodna dva dana na skupštinskim odborima i na plenumu Skupštine Crne Gore pozvana Sindikalna organizacija Uprave za gazdovanje šumama i lovištima da da svoje izjašnjenje povodom Zakona o šumama i amandmana na taj Zakon, apelujemo na sve poslanike Skupštine, da usvoje, kao jedan od ključnih, amandman poslanika Slađane Kaluđerović i Bogdana Božovića, jer oni daju kompletan smisao dogovora Sindikata i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", navode u saopštenju.

Podsjećaju da se predmetni amandman odnosi na član 73, stav 2, tačka 4 i 5, koji se mijenja i glasi: "Organ uprave obavlja upravne poslove i sa njima povezane stručne poslove u šumarstvu, koji se odnose na doznaku stabala za sječu, izradu izvođačkih projekata i prijem drvnih sortimenata''.

"Napominjemo da Uprava treba da ostane u ovakvom obliku (gdje će se uvesti jača kontrola u svim segmentima rada), a da se formira preduzeće koje će vršiti eksploataciju i korišćenje šuma. Glavni argument je da to treba sprovesti fazno, kako bi čitav proces bio dugoročno održiv", dodaju u saopštenju.

Razlozi zbog kojih je neophodno da ova nadležnost ostane u Upravi i obrazloženje za ovaj ključni amandman su sljedeći:

  • Doznaku i izradu izvođačkih projekata mogu vršiti samo inženjeri šumarstva. Nijedan od stalno zaposlenih inženjera šumarstva ne želi da pređe u novoformirano privredno društvo, za šta smo Vam i dostavili njihove potpise, pa samim tim nije ni jasno ko bi mogao da vrši doznaku ako ona pređe u nadležnost tog privrednog društva;
  • Kao glavna primjedba koncesionog sistema bila je i činjenica da je doznaka stabala vršena za poznatog kupca, što je stvaralo prostor za korupciju i zloupotrebu. Ideja da doznaka bude dio buduće firme koja će se baviti prevashodno ekploatacijom šume je pogrešna iz više razloga, a to je:
  • stavljanje profita iznad zaštite, privredno društvo se osniva sa primarnom misijom da bi se ostvario profit, što može dovesti do odluka koje favorizuju kratkoročne ekonomske koristi nad dugoročnom održivošću šumarskih resursa;
  • odsustvo neutralnosti, postojanje sukoba interesa kada ista firma koja vrši eksplaotaciju šuma donosi odluke koja će stabla biti posječena bez racionalnog objašnjenja i u skladu sa šumarskom strukom;
  • doznaka kao jedan od najstručnijih poslova u šumarstvu, koji podrazumijeva sublimaciju i praktičnu primjenu šumarske nauke, treba da bude uvjek u okviru državne uprave. Ono što treba naglasiti jeste, da svi inženjeri šumarstava bez obzira koju funkciju obavljaju u okviru Uprave su u biti šumarski inženjeri koji po potrebi mogu biti angažovani na poslovima doznake. Iz ovih razloga svako razmišljanje da doznaka bude u okviru neke buduće firme čiji je primarni zadatak profit je pogrešan i daće rezultat kao i kod koncesionog sistema.

"Još jednom, kao zaključak navodimo da su ovo bili naši zahtijevi koje ni u jednom momentu nismo mijenjali, a da se dilema oko toga da li ove nadležnosti treba da budu u okviru Uprave javljala samo kod predlagača Zakona. Zbog toga insistiramo i apelujemo na poslanike da uvaže mišljenje Sindikata Uprave i šumarske struke, kao najpozvanijih aktera u ovom procesu", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније