Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Radio CG, Biljana Radosavović

29. 07. 2024. 06:37 >> 08:04
Čitaj mi:

ZEČEVIĆ O EKONOMSKIM KRETANJIMA

Dobro se upravlja javnim dugom, Evropa sad 2 podsticaj za ulaganja

Crna Gora za sada dobro upravlja javnim dugim i ako se uzmu depoziti i rezerve zlata dug je ispod Mastrihtskih kriterijuma. To je za Radio Crne Gore ocijenio ekonomski analitičar Predrag Zečević. Ni buduća najavljena zaduživanja kod Svjetske banke i kroz emisiju obveznica na domaćem terenu nijesu sporna, ali jeste, kaže, izazovna naredna godina, kada na naplatu stiže 750 miliona zaduženih u vrijeme Zdravka Krivokapića.

Za Fiskalnu strategiju, koja je na javnoj raspravi, kaže da dobar dokument. Ne opravdava ljutnju ugostitelja zbog izjednačavanja stope PDV-a.

Javni dug na kraju juna prešao je četiri i po milijarde i čini preko 62 odsto bruto društvenog proizvoda, saopšteno je iz resora finansija. Ako se uračunaju depoziti i rezerve zlata onda se nivo duga smanjio, stoji u obrazloženju, za gotovo 600 miliona eura ili na malo iznad 53 odsto BDP-a. Sadašnje stanje duga , ako bi još i budžetski deficit bio na tri procenta, ocjenjuje ekonomski analitičar Predrag Zečević, je odlično jer je Crna Gora na poželjnim mastrihtskim kriterijumima.

“Međutim najveći izazov biće sljedeća godina kada nam na naplatu stiže eurobond, odnosno 750 miliona eura koje je zadužila Vlada Zdravka Krivokapića. Osim toga, Termoelektrana će biti van pogona šest do devet mjeseci, što znači da će nam biti neophodan uvoz struje. Tako da je ova godina odlična što se tiča duga i nema razloga za brigu”, poručio je Zečević.

Tokom ove godine zaduženo je gotovo 700 miliona eura emisijom obveznica na međunarodnom tržištu. Fiskalna strategija, koja je na javnoj raspravi, predviđa emisiju obveznica vrijednih 50 miliona eura na domaćem tržištu.

To je, smatra Zečević, dobra odluka, jer na današnji dan u bankama je 5,4 milijarde eura, kako kaže, umrtvljenog kapitala.

“Znači ja sam apsolutno da Crna Gora nastavi proces opreznog zaduživanja, ali da taj novac ne ide na javnu potrošnju, već na razvojne projekte poput auto-puta i druge infrastrukture”, prokomentarisao je ekonomski analitičar.

Pregovara se i o zaduženju od 180 miliona eura kod Svjetske banke do kraja godine. To nije ništa novo, napominje naš sagovornik, jer Crna Gora već 15-tak godina ima kreditne aranžmane sa globalnom finansijskom institucijom.

“Oni nama daju neku kreditnu garanciju, koja se uobičajeno kreće između 90 i 180 miliona eura i mi na osnovu te garancije uzmemo dva ili tri puta veći novac”, pojasnio je Zečević.

Fiskalna strategija, ocjenjuje on, je dobar dokument, koji će, napominje samo kroz smanjenje doprinosa za PIO pet odsto, uvećati zarade od 30 do 135 eura. U krajnjem, naglašava, gotovo da će se izjednačiti neto i bruto plata.

“To je veliki plus, stimulans da investitori ulažu kod nas, jer imaju najmanja poreska opterećenja”, poručio je.

Uvjerava Zečević da hotelijeri nemaju razloga da se bune zbog izjednačavanja stope PDV-a na 15 odsto, naročito ako se ima u vidu da su cijene u ugostiteljstvu više kod nas, nego primjera radi u Barseloni, Veneciji.

“Smatram da su oni toliko neprimjereno podigli cijene, da toliko već zarađuju, da nemaju potrebe da se ljute zbog izjednačavanja stope PDV-a”, kazao je Zečević.

Ugovor o zakupu Željezare na 50 godina je, vjerovatno najbolje rješenje da se oživi to preduzeće, koje je već više decenija, zaključio je Zečević, pod pritiskom kineskih kompanija izgubilo ekskluzivno pravo o preuzimanju starog čelika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније