Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

29. 07. 2024. 07:26 >> 07:26
Čitaj mi:

IZBORI U VENECUELI

Maduro osvojio treći mandat, opozicija osporava rezultate

Dosadašnji predsjednik Venecuele Nikolas Maduro pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, pošto je osvojio 51 odsto glasova, dok je opozicioni kandidat Edmund Gonzales Urutia osvojio 44 odsto, saopštila je nacionalna izborna komisija na osnovu prebrojanih glasačkih listića sa 80 odsto biračkih mjesta.

Šef Nacionalnog izbornog vijeća Elvis Amoroso rekao je da je Nikolas Maduro na jučerašnjim predsjedničkim izborima osvojio 51 odsto glasova, pobijedivši svog protivnika Edmunda Gonzalesa, koji je osvojio 44 odsto, prenosi Skaj njuz.

Opozicija se priprema da ospori rezultate koje je saopštila izborna komisija, prenosi AP.

Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika na izborima u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobijedio Madura.

Blinken pozvao Venecuelu da objavi detaljne rezultate izbora

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu sa rezultatima glasanja na jučerašnjim predsjedničkim izborima kako bi se obezbijedila, prema njegovim riječima, "transparentnost i odgovornost".

Blinken je dodao da je od "vitalnog značaja" po završetku glasanja da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno, prenosi Rojters.

"Sjedinjene Američke Države čestitaju narodu Venecuele na njihovom učešću na predsjedničkim izborima 28. jula uprkos značajnim izazovima i dubokoj zabrinutosti u vezi sa procesom“, naveo je Blinken u saopštenju.

Ko je Nikolas Maduro

Nikolas Maduro, bivši vozač autobusa i ministar spoljnih poslova, nasljednik je Uga Čavesa, popularnog socijaliste koji je, kada je obolio od raka, izabrao Madura da bude privremeni predsjednik nakon njegove smrti.

Funkciju privremenog predsjednika Maduro je preuzeo u martu 2013, a sljedećeg mjeseca je tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima poslije smrti svog mentora.

Maduro je ponovo izabran za predsjednika 2018. godine, na izborima koji se smatraju namještenim, navodi AP.

Njegova vlada je tada zabranila učešće najpopularnijim opozicionim partijama i političarima u Venecueli, a zbog nedostatka jednakih uslova, opozicija je pozvala birače da bojkotuju izbore.

Maduro, koga podržava 13 partija, obećao je da će garantovati mir i ekonomski rast koji će učiniti Venecuelu manje zavisnom od prihoda od nafte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније