Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V./M.M.

22. 07. 2024. 06:45 >> 06:46
Čitaj mi:

NOVI ZAKON

Odrediće uslove za oduzimanje koncesije za igre na sreću

Vlada Crne Gore prethodne sedmice predstavila je Fiskalnu strategiju za period 2024. do 2027. godine u kojoj se, između ostalog, navodi da je u toku izrada nacrta novog Zakona o igrama na sreću. U cilju smanjenja negativnog uticaja koje klađenja nosi sa sobom, po prvi put će se, kako se navodi u strategiji, definisati odredbe koje se odnose na oglašavanje priređivanja, preciznije utvrditi problematika udaljenosti objekata od obrazovnih ustanova, kao i raspodjela prihoda od igara na sreću.

Nakon usvojenih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, po Programu rada Vlade za 2024. godinu predviđen je novi Zakon o igrama na sreću.

Kroz izmjene i dopune su obuhvaćene norme koje se odnose na internet klađenje, kao i odredbe u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma.

Ovim izmjenama prvi put je, kako su istakli u Fiskalnoj strategiji, uvedena varijabilna naknada, kao i podjela igara koje se priređuju putem interneta, što dovodi do efekta povećanja od 1 miliona eura mješečno od početka 2024. godine.

U toku je, kako su istakli iz Vlade, izrada nacrta novog Zakona o igrama na sreću.

U strategiji se jasno navodi da je osnovni cilj zakona da se na sistemski održiv način uredi industrija igara na sreću.

"To se odnosi na precizno definisanje uslova pod kojim se može započeti priređivanje svake vrste igara, računajući opšte uslove priređivanja i uslove za svaku vrstu igre pojedinačno. Definisanje uslova se odnosi i na oduzimanje koncesije/odobrenja priređivačima igara na sreću. Ujedno, preciznije će se definisati uloga Uprave za igre na sreću kao nadležnog organa, kao i nadležnosti inspekcije", stoji u Fiskalnoj strategiji koju je predstavila Vlada.

Kako se navodi, u cilju smanjenja negativnog uticaja koje klađenja nosi sa sobom, po prvi put će se definisati odredbe koje se odnose na oglašavanje priređivanja, preciznije utvrditi problematika udaljenosti objekata od obrazovnih ustanova, raspodjela prihoda od igara na sreću i slično.

Jedan od najvažnijih ciljeva je, kako su istakli, dalje smanjenje priređivanja koje se sprovodi u "sivoj zoni".

"To će se postići kroz zakonsku obavezu prijavljivanja svih igara koje se priređuju, što do sada nije bio slučaj", ističe se u strategiji.

Iz Vlade su istakli da se usvajanjem navedenih izmjena stvoriti uslovi za povećanje javnih prihoda koji se ubiraju po ovom osnovu.

Oduzimanje imovine onima koji su je nezakonito stekli

U Fiskalnoj strategiji za period 2024. do 2027. godine pominje se i Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Shodno zakonu, imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću je imovinska korist za koju imalac ne može da dokaže da je zakonito stečena, bez obzira gdje se nalazi.

"Imovinska korist predstavlja svako povećanje ili sprečavanje umanjenja imovine proistekle iz kriminalne djelatnosti, kao i prihod ili druguu korist ostvarenu neposredno ili posredno iz kriminalne djelatnosti kao i imovinsko dobro u koje je ona pretvorena ili sa kojim je sjedinjena", navodi se u Fiskalnoj strategiji.

Cilj zakona je, kako se ističe, oduzimanje imovine onima koji su je nezakonito stekli.

"Imajući u vidu da oduzimanje odnosno prodaja imovine stečene kriminalnom djelatnošću podrazumijeva pravosnažnu sudsku presudu, u ovom momentu nije moguće procijeniti godišnje budžetske prihode po ovom osnovu", kako se napominje u strategiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније