Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K.J.

29. 07. 2024. 09:03 >> 09:03
Čitaj mi:

SIDMCG

Napadi na ljekare bi mogli da dovedu do ozbiljnih posljedica

Sindikat izabranih doktora medicine SIDMCG osudio je jučerašnji napad na ljekara u Nikšiću kao i sve učestalije fizičke I verbalne napada na ljekare u Crnoj Gori i poručili da bi neadekvtno reagovanje nadležnih moglo bi dovesti do ozbiljnih posljedica.

“Sindikat izabranih doktora Crne Gore ne samo da oštro osuđuje sve učestalije napade na bijele mantile duž cijele zemlje već pozivamo institucije sistema da po hitnom i najkraćem postupku pošalju jaku reakciju kojom bi se prekinuo trend koji nije za ponos niti nama kao gradjanima niti ovoj zemlji. Napadom na ljekara, narušavanjem njegovog psihofizičkog integriteta i time direktnim onemogućavanjem da pruža dalje zdravstvene usluge ne samo da je ugrožen on kao pojedinac već je to atak na kompletno društvo odnosno sve one kojima je potrebna zdravstvena zaštita”, istakao je predsjednik SIDCG dr Igor Ljutica.

Postavlja više pitanja. Ko će brinuti o nekoliko hiljada pacijenata ako u procesa rada ostanemo samo bez jednog ljekara? Ko će brinuti u hitnim situacijama o cijeloj jednoj opštini poput Nikšića ako u mjesec dana imamo fizički napad na dva ljekara u HMP. Ko će sjutra odgovarati ako samo jedna osoba izgubi svoj zivot jer je u tom trenutku ljekar bio onesposobljen da pruži pomoć zbog necijeg hira i svilene ruke pravde ove zemlje?

“U decembru 2023. godine bez znanja ljekara u Crnoj Gori izbrisan je član 152 A Krivičnog zakonika čime je eliminisana krivično/pravna odgovornost nasilnika i zaštita ljekara na radnom mjestu. Od tog trenutka imamo progresiju napada na bijele mantile”, naveo je Ljutica.

Prema njegovim riječima već par decenija ovo društvo permanentno urušava kako javno zdravstvo tako i položaj zdravstvenih radnika u zemlji.

“Statistički podaci i analize pokazuju da nije potrebno batinama tjerati ljekare iz sistema već da će isti bez ljekara svakako ostati. Tada će već biti kasno za bilo kakve reakcije zato apelujemo da do odgovora države i društva dođe istog trena! Ljekarima iz HMP Nikšić osim kolegijalne solidarnosti nudimo kompletnu pomoć našeg sindikata do očekivane reakcije i same države. Hrabri cinjenica da je usljed ove problematike ministar zdravlja Vojislav Šimun već započeo razgovore sa potpresjednikom Vlade za pravosuđe Momom Koprivicom ali nakon jučerašnjeg napada jasno je da nemamo previše prostora za čekanje. Neadekvtno reagovanje moglo bi dovesti do ozbiljnih posljedica”, zaključio je Ljutica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније