Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

29. 07. 2024. 14:33 >> 15:41
1
Čitaj mi:

medicinski radnici

Traže hitno postupanje države u cilju zaštite fizičkog i profesionalnog integriteta

Institucije moraju biti agilne u zaštiti ljekara i medicinskog osoblja od napada na radnom mjestu i hitno pokazati multisektorsko djelovanje u namjeri da se jasno stane na kraj sve češćim verbalnim i fizičkim nasrtajima na ljekare i medicinski kadar. To je poruka sa danas održanog sastanka u Ministarstvu zdravlja, kojem su prisustvovale državne sekretarke doc.dr Milena Cojić i Mirjana Andrijašević Vlahović i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković.

Sastanak u Ministarstvu zdravlja održan je dan nakon što se nikšićkoj hitnoj pomoći dogodio novi napad na ljekara prilikom obavljanja dužnosti, samo nekoliko dana nakon sličnog fizičkog nasrtaja na medicinsku ekipu u tom gradu.

Učesnici sastanka su najoštrije osudili ponovljeni slučaj nasilja i pozvali institucije da što hitnije odreaguju i pruže podršku zdravstvenom sistemu, koji zbog ovakvih slučajeva ne može u potpunosti garantovati kontinuitet i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, jer kako je istaknuto, zdravstevni radnici ne mogu raditi u atmosferi straha i prijetnji.

Doc.dr Milena Cojić tokom susreta iznijela je zabrinjavajuće podatke internog onlajn istraživanja sprovedenog među ljekarima i medicinskim osobljem u domovima zdravlja i jedinicama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na teritoriji Crne Gore, čiji su rezultati pokazali da je u poslednjih šest mjeseci verbalni napad doživjelo 79% izabranih ljekara i čak 95% doktora iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dok je istoj vrsti napada bilo izloženo 71,4% medicinskih sestara/tehničara u domovima zdravlja i 54% u hitnoj pomoći.

Istraživanje je pokazalo i da je  ukupno 11% medicinskih radnika u istom periodu bilo izloženo fizičkim napadima.

Tako je 6% izabranih ljekara doživjelo napad u ambulantama domova zdravlja, a čak 22% njih u jedinicama zavoda za hitnu medicinsku pomoć . Fizičke napade pretrpjelo je i 7% medicinskih sestara i tehničara na primarnom nivou i 18% njih u ZHMP. Podaci pokazauju i da oko 40% napada na ljekare i medicinsko osoblje ostane neprijavljeno, što kako je istaknuto, mora biti poseban alarm za državu koja treba da nađe mehanizme zaštite", rekla je ona.

Tokom susreta je saopšteno i da oko 67% medicinskih radnika u domovima zdravlja radi u objektima koji nemaju Službu zaštite i obezbjeđenja, kao i da nijedna jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć nema bilo kakvu vrstu zaštitarske ili policijske službe.

Sve navedeno je, kako navode, ozbiljan alarm za donosioce odluka, ali i društvo u cjelini da se što hitnije moraju preduzeti multisektorske aktivnosti kako bi se ovaj problem riješio kvalitetno i trajno.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Vuk Niković, pozdravio je inicijativu Ministartsva zdravlja o kvalifikovanju napada na medicinsko osoblje kroz zakonsku regulativu preko Krivičnog zakona i apelovao na sve donosioce odluka u sistemu da se ovom pitanju posvete sistematično i skladu sa praksama razvijenih zemlja kako bi humani poziv koji obavljaju ljekari i medicinsko osoblje imao istinsku satisfakciju i kvalitet kakav zaslužuje.

On je najavio i postavljanje video nadzora u svim jedinicama Zavoda kao dodatni vid zaštite i sigurnosti medicinskog osoblja i pacijenata.

Vlada Crne Gore usvojila je na poslednjoj sjednici inicijativu ministra zdravlja, dr Vojislava Šimuna, o potrebi sagledavanja mogućnosti uvođenja posebnog krivičnog djela napada na lica koja obavljaju zdravstvenu djelatnost kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније