Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

24. 07. 2024. 07:15 >> 08:37

NACRT ZAKONA

Prihodi od igara na sreću oporezivaće se pri svakoj isplati dobitka

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica predviđeno je širenje poreskog obuhvata sa dva nova izvora prihoda, ukazali su iz Ministarstva finansija. 

Kako su objasnili, u pitanju je unapređenje zakonskih rješenja koja su u praksi izazivala nedoumice kod poreskih obveznika koji su ta zakonska rješenja primjenjivali, a koja će u konačnom uticati na unapređenje poslovnog ambijenta. Važno je uvećanje limita za paušalno oporezivanje prihoda od samostalne djelatnosti.

"U smislu širenja poreskog obuhvata predlaže se uvođenje dva nova izvora prihoda, i to za prihode ostvarene preko interneta i video igara i od igara na sreću. Detaljnom razradom predloženog zakonskog rješenja predviđeno je da se porez na dohodak od prihoda preko interneta i video igara oporezuje po godišnjoj prijavi po stopi od 15%, a da se prihodi od igara na sreću oporezuju pri svakoj isplati dobitka po stopi od 15%. Prihodi od igara na sreću će pripadati budžetu Crne Gore u visini od 100% ukupno ostvarenih prihoda po tom osnovu. U okviru prihoda od samostalne djelatnosti predlaže se naprednije zakonsko rješenje koje će pored postojećih obuhvatiti i poreski tretman prihoda koje fizičko lice povremeno ostvari od drugog fizičkog lica", navodi se u sprovedenoj analizi procjene uticaja propisa.

Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu identifikovalo da izdaci koji se u skladu sa ovim zakonom priznaju kao rashod do određenog procenta predstavljaju poreski rashod.

"S tim u vezi, predložena je nova norma koja uređuje predmetnu oblast, na način da se izdaci koji se priznaju rashod precizno definišu, a sve u cilju jasne primjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. U smislu unapređenja poslovnog ambijenta predlaže se da se poresko oslobođenje za poreskog obveznika koji otpočne obavljanje djelatnosti u privredno nedovoljno razvijenim opštinama može koristiti, pored već propisanih sektora, i u sektoru primarne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i ribarstva", dodaje se u dokumentu.

Na predloženi način, kako se objašnjava, želi se podstaći poljoprivredna proizvodnja u nedovoljno razvijenim opštinama, što će pozitivno uticati kako na zapošljavanje tako i na smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda.

"U cilju pravednijeg sistema oporezivanja u zavisnosti od izvora prihoda, predlaže se dopuna drugih primanja kategorijama koje su do sada bile oporezovane kao lična primanja, ali i kategorijama koje nijesu jasno propisane u važećem zakonu. Prethodno navedeno će pozitivno uticati na naplatu prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, ali i na poreske obveznike koji su u ranijem periodu morali da poresku obavezu plate jednokratno u skladu sa godišnjom prijavom poreza na dohodak fizičkih lica", piše u dokumentu. Nacrtom zakona predviđeno je da kada poreski obveznik ostvari lična primanja kod dva ili više poslodavaca, u tom slučaju će Poreska uprava biti u obavezi da poresku obavezu utvrdi rješenjem na osnovu podataka iz poreske prijave koju podnosi poreski obveznik i podataka iz službene evidencije, u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave.

Na kraju, predlaže se uvećanje limita za paušalno oporezivanje prihoda od samostalne djelatnosti, sa 18.000 eura na 30.000 eura. Pored limita, predlaže se i promjena roka za podnošenje zahtjeva za paušalno oporezivanje prihoda od samostalne djelatnosti.  

"Motivi za predlaganje opisanog zakonskog rješenja sadržani su u propisivanju poreskog statusa novih oblika obavljanja djelatnosti od kojih se ostvaruju prihodi, kao i unapređenje zakonskih rješenja koja su u primjeni izazivala određene nejasnoće kod poreskih obveznika.  Ministarstvo finansija predlaže zakonsko rješenje koje bi uticalo na izbjegavanje potencijalnih posljedica, koje bi se ogledale kroz niži nivo naplate poreskih prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, te nastavak primjene propisa koji izaziva određene nejasnoće. Primjenom novih izvora prihoda koji su predmet ovog nacrta zakona budžet Crne Gore će ostvariti dodatne prihode", navodi se u dokumentu.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica je usaglašen sa Nacrtom Fiskalne strategije Crne Gore za period 2024-2027 godine.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније