Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

21. 08. 2024. 11:57

Kandidatura Kamale Haris zvanično potvrđena

Barak Obama tokom obraćanja na konvenciji Demokrata u Čikagu

Bivši američki predsjednik Barak Obama pozvao je Demokratsku stranku da se ujedini iza svoje predsjedničke kandidatkinje Kamale Haris. Javni servis Njemačke ARD u svom izvještaju sa tog skupa izdvaja da je Obama rekao da je Harisova „spremna za taj posao“ i da je ona „provela čitav život dajući ljudima jednake šanse koje je Amerika i njoj pružila“, te da će se Kamala Haris „boriti za svakog Amerikanca“.

Obama je istovremeno upozorio da će trka biti tijesna, ali da bi, ako stranka u preostalih jedanaest nedjelja do izbora bude radi kao nikada do sada, Haris mogla postati sljedeća predsjednica Sjedinjenih Država.

Aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena pohvalio je kao čuvara demokratije. Bajden će, kako je rekao, ući u istoriju kao lider koji je branio demokratiju u trenutku velike opasnosti. Dok je masa skandirala „Hvala, Džo“, Obama je rekao: „Ponosan sam što ga nazivam svojim predsjednikom, ali još sam ponosniji što ga nazivam svojim prijateljem.“ Bajden je osam godina bio Obamin potpredsjednik.

Međutim, najveći aplauz te večeri nije dobio Barak Obama, već njegova supruga Mišel. Bivša Prva dama okupljenima je u svom govoru rekla da „u vazduhu ima nečeg čudesno magičnog“.

Osvrćući se na kandidaturu Kamale Haris, Mišel Obama je pohvalila Harisovu kao jednu od najkvalifikovanijih osoba koje su se ikada kandidovale za predsjedničku funkciju.

Mišel Obama, bivša Prva dama SAD, tokom govora u Čikagu

Velikim aplauzom delegata pozdravljen je i Dag Emhof, suprug Kamale Haris. svom govoru uputio je svojoj ženi javnu ljubavnu izjavu. „Kamala Haris je bila prava osoba za mene u važnom trenutku mog života. A u ovom trenutku istorije naše zemlje, ona je prava predsjednica“, rekao je.

Kandidatura Harisove je zvanično potvrđena.

Kamala Haris nije bila prisutna

Pre toga su američke Demokrate potvrdile Kamalu Haris kao predsjedničku kandidatkinju za izbore u novembru. Delegacije iz svih saveznih država i američkih teritorija dale su svoje glasove za 59-godišnju Haris – uz muziku, svjetlosne efekte, kratke govore i mnogo veselja u sali.

Više od 4.500 delegata već je ranije putem onlajn-glasanja zvanično nominovalo Kamalu Haris. Stranka je ubrzala proces izbora kandidata i sprovela ga digitalno – zbog rokova za štampanje glasačkih listića u jednoj saveznoj državi. Zbog toga je ceremonija u Čikagu bila samo simbolična.

Kamala Haris nije bila prisutna na ceremoniji nominacije u Čikagu, već se javila iz Milvokija. Otišla je u grad udaljen sat i po vožnje u saveznoj državi Viskonsinu, kako bi tamo vodila kampanju.

Među govornicima na kongresu bila je i bivša portparolka bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Stefani Grišam je na skupu rekla da je nakon godina sa Trampom sada postala zagovornica Haris na kongresu. „Ona poštuje američki narod“, rekla je, misleći na Harisovu – „I ona ima moj glas.“

Grišam je rekla da je ranije zdušno podržavala Trampa. „Vidjela sam ga kad su kamere bile isključene“, ispričala je o bivšem predsjedniku. „Iza zatvorenih vrata, Tramp je ismijavao svoje pristalice.“ Nema empatiju, nema moral i nema vjernost istini. Tramp joj je uvijek govorio: „Nije važno šta kažeš, Stefani, reci to dovoljno puta i ljudi će ti vjerovati.“

Očekuje se da će Haris održati svoj veliki govor na Kongresu u noći između četvrtka i petka po njemačkom vremenu. Nastup 59-godišnje kandidatkinje biće veliko finale četvorodnevnog skupa.

sb (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније